Tekst objavljen: 31.07.2013 9:50        


Iako najskuplji, keš krediti su i Srbiji i dalje najpopularniji. Tačnije, u odnosu na ostale zajmove, raste samo njihov broj. Bankari kažu da je očigledno da građani više ne pitaju za cenu kako bi zakrpili rupu u kućnom budžetu, platili račune, vratili dugove...

Građani traže hitne keš kredite da vrate dugove

Pogledajte kompletnu ponudu keš kredita kod domaćih banaka


Gotovinski krediti odobravaju se u dinarima gde je prosečna kamatna stopa oko 18 odsto ili vezani za evro, po prosečnoj ceni od oko 14 odsto godišnje. Rok otplate je i do 99 meseca.

Pala rata za 200 dinara

Trend sniženja referentne kamate NBS, tvrdi Miroslav Rebić iz Sosijete ženeral banke, direktno je uticao na dinarske kredite, pa su ti zajmovi malo pojeftiniji. Prosečan iznos za koje klijenti podnose zahtev je oko 1.600 evra u dinarskoj protivvrednosti, a prošle godine bio je 1.800. U Sberbanci za samo 24 časa klijentu daju dinarski kredit na 84 meseca i rata mu je nepromenljiva.
- Dinarski krediti su u proteklom periodu znatno traženiji nego oni sa valutnom klauzulom, pre svega jer obezbeđuju zaštitu od valutnog rizika. Iako je kamatna stopa na dinarske zajmove viša, činjenica da nije potrebno obezbediti učešće ili depozit čini ih čak i nešto povoljnijom opcijom za klijente - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Razlog zašto keš krediti spadaju u popularnije je i taj što je jednostavna procedura za njihovo odobravanje, a novac mogu da koriste bukvalno za različite namene.

Banke su nekada odobravale uglavnom namenske kredite, što znači da građanin odabere robu koja mu je potrebna, donese u banku profakturu za robu koju želi da kupi, a nakon analize, banka mu odobri krediti.

Tek kada banka uplati novac na račun prodavca, klijent može da preuzme željenu robu. Vremenom, klijenti su zbog ovakve komplikovane procedure počeli da negoduju, a banke su počele da odobravaju gotovinske zajmove.



- Ako klijent želi da kupi robu na više mesta, recimo belu tehniku, nameštaj, uplati letovanje, mora da donose profakture iz svakog prodajnog objekta u banku. Klijent namenskim kreditima nije mogao da plati recimo neki dug koji ima kao što je poreski, za komunalije. Ali ne treba zaboraviti ni to da se i dalje uglavnom odobrava popust za gotovinsko plaćanje, a što nije slučaj za plaćanje po profakturi. Zato su keš krediti i popularni - kaže Ivan Radojičić, zamenik predsednika IO OTP banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš kredit keš krediti gotovinski krediti krediti banke Srbija zaduživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana