Tekst objavljen: 08.07.2013 14:30        


Ukoliko bi se životni standard merio samo prema cenama hrane i pića - Makedonci bi živeli kao "bubrezi u loju". Naime, najjeftinije je prehraniti se u ovoj evropskoj zemlji, u kojoj su cene osnovnih životnih namirnica, poput hleba, mesa, mleka i jaja, čak 60 odsto niže od standarda članica evrozone.

Hladno, al' skupo: Što severnije to skuplja hrana

Na drugom opozitu je Norveška, u kojoj je za doručak potrebno čak 86 odsto više novca nego prosečnom građaninu Evropske unije.

SRBIJA ISPRED BIH I CG

Naša zemlja se po cenama hrane nalazi na 70 odsto proseka Unije, što znači da su namirnice 30 odsto jeftinije nego u evrozoni. Prema podacima iz prošle godine, koje ima Eurostat, hrana i piće u Srbiji mogu da se kupe povoljnije nego u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, koje su pet odsto skuplje za prehranu. U Mađarskoj je za osnovne životne namirnice potrebno potrošiti deset odsto više novca nego kod nas, dok je prosečan Slovenac ujedno i - prosečan građanin EU. Njegovi izdaci za trpezu su na nivou proseka Unije.
- Poslednji podaci od prošle godine govore da je za hranu i nealkoholna pića potrebno skoro tri puta više novca u najskupljim zemljama Evropske unije, nego u onim gde su namirnice najjeftinije - kažu stručnjaci "Evrostata".

- Norveška, praćena Švajcarskom, Danskom, Švedskom, Finskom i Austrijom ima ubedljivo najskuplju hranu i piće. Među zemljama koje su članice evrozone, najpovoljnije namirnice su u Poljskoj, u kojoj staju 40 odsto manje nego što je to prosek EU, zatim u Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

Makedonci i Albanci jedu za osetno manji budžet od svih drugih država Starog kontinenta. Tako, cena namirnica u ovim zemljama je gotovo upola manja nego u EU.

Ubedljivo najjeftinija zemlja po ukupnom indeksu cena hrane, pića i duvana, sa 47 odsto proseka EU, jeste Makedonija. U njoj je za kupovinu potrebno najmanje novca najviše zahvaljujući cenama duvana, koji košta samo četvrtinu od proseka evrozone.

I u samoj Uniji, najveće razlike u ceni zabeležene su upravo kod sirovine za cigarete. Duvan je u Mađarskoj 50 odsto povoljniji od proseka, dok je u Irskoj duplo skuplji. Tako je Mađarima potrebno četiri puta manje novca za ovu namirnicu nego Ircima.

Bugarski hleb jeftiniji je dva i po puta od danskog, koliko i poljsko meso od austrijskog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene hrane cena hrane skupa hrana jeftina hrana životni standard troškovi života životni troškovi Srbija EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana