Tekst objavljen: 01.08.2013 9:30        


Ukoliko je verovati statistici Evropske unije, hrana u Srbiji je među najjeftinijima na Starom kontinentu. Kako pokazuju podaci Evrostata, statističkog zavoda EU, cene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u našoj zemlji su na 71 odsto evropskog proseka, a jeftinije je jedino u Albaniji, Makedoniji, Poljskoj i Bugarskoj.

Hrana nam jeftinija nego u EU, ali su plate bedne

Međutim, naša stručna javnost smatra da je takva statistika neupotrebljiva i nepotpuna ukoliko se u obzir ne uzme i sledeći podatak – da su plate u Srbiji gotovo najniže u Evropi.

Ekonomista Goran Nikolić takođe upozorava da prilikom poređenja bilo kakvih statistika treba biti veoma pažljiv jer samo podaci o cenama ili platama ne daju potpunu sliku. – Ukoliko govorimo generalno o cenama u Srbiji, odnosno ne samo o cenama hrane, već svih proizvoda i usluga na našem tržištu, one su na oko 50 odsto cena u Evropskoj uniji. Zato, evro ne vredi isto ovde i tamo. Na primer, ukoliko se uzmu u obzir troškovi života, 400 evra u Srbiji vredi kao 800 evra u Španiji. Osim plata, kako bismo pravilno poredili stanje ekonomije, nužno je u obzir uzeti i bruto društveni proizvod kao jedan od pokazatelja a tu stojimo veoma loše – napominje Nikolić.
Dok prosečna plata u Srbiji iznosi oko 400 evra, u Hrvatskoj je 730, u Sloveniji gotovo 1.000 evra, a u zemljama zapadne Evrope znatno više.

Da bi slika o cenama prehrambenih proizvoda i standardu građana bila potpuna, veoma je značajan i podatak da prosečna srpska porodica za hranu potroši 42 odsto mesečnog budžeta, dok se u razvijenim zemljama ta cifra kreće između 10 i 15 procenata.

Evropska statistika, osim toga, pokazuje i da su cene hleba, mesa i cerealija u našoj zemlji tek na 64 odsto proseka cena u EU, mleka i sira na 81 procenat, alkoholnih pića na 78 odsto, dok su cene cigareta u našoj zemlji tek na 30 odsto evropskog proseka.

Međutim, u vodećim potrošačkim organizacijama informaciju da kupujemo najjeftiniju hranu u Evropi, smatraju provokacijom.

– Svake godine kada se pojave ti podaci Evrostata, kreće ista priča. Važno je reći da su oni samo jedna strana priče, a naša stvarnost je drugačija i bez podataka o standardu srpskih potrošača ništa ne znači. Ti podaci osim visina zarade, pokazuju i da su osnovne životne namirnice u našoj zemlji od početka krize poskupele u proseku 30 odsto, dok su cene povrća i pojedinih vrsta mesa porasle i do 80 odsto – napominje Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, dodajući da ovaj izveštaj Evrostata ne uzima u obzir podatak koliko građana Srbije uopšte nema redovne mesečne prihode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Rajko 01.08.2013 9:45

    To je laz.srbija je jedna od najskupljih zemalja po ceni hrane ako ne i najskuplja.Ja zivim u Svedskoj i mnogo je jeftinija i kvalitenija hrana u odnosu na Srbiju.Da ne govorim o Nemackoj koja je jos jeftinija.Dosta vise sa lazima.

  2. User image
    sasa 01.08.2013 12:27

    A mi idemo u Madjarsku zato sto volimo madjare a ne da donesemo sira i salame koji su za 50% jeftiniji nego kod nas.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija zarade plate Srbija standard jeftina hrana skupa hrana cene hrane namirnice životne namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana