Tekst objavljen: 18.07.2013 12:30        


Hrvatska je za turiste skuplja od Grčke, Španije i Turske, pokazalo je istraživanje nemačkog autokluba ADAC. Istraživanje je sprovedeno u 50 evropskih turističkih mesta u 10 zemalja - Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

Hrvatska za turiste skuplja od Grčke i od Španije

Potrošačka korpa se sastojala se od 34 proizvoda, a u proseku je iznosila 174,74 evra.

Upoređivale su se cene vanpansionskih troškova jedne porodice sa dvoje dece na godišnjem odmoru. Cene su podeljene u četiri kategorije - jelo i piće (testenina, Coca-Cola...), šoping (sunčane naočare, japanke...), informacije i slobodno vreme (ležaljke na plaži, novine, baterije), te zdravlje i lična higijena (mleko za sunčanje, pasta za zube...).
Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, uspela se ''ugurati'' u pet zemalja sa troškovima ispod te granice.

Naime, potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosila je 164, u Španiji 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 evra.

Sa druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska, sa ukupnim troškom korpe od čak 223 evra, odnosno oko 100 evra više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 evra skupljom od Hrvatske.

Slede Italija sa 208 evra troškova, pa Francuska (200 evra), Holandija (192 evra) i Nemačka (185 evra).

Za Hrvatsku su naveli da je povoljna, kao i Grčka i Španija, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
troškovi cene turizam turisti strani turisti Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana