Tekst objavljen: 13.11.2012 16:00        


Cene u Srbiji rastu zbog prekomerne javne potrošnje i monopolskog položaja određenih privatnih i javnih preduzeća, kaže Goran Kovačević iz Unije poslodavaca Srbije.

Javna potrošnja i monopoli guraju cene u Srbiji

- Jedino sidro koje drži cene jeste kupovna moć stanovništva, a to je najjadniji način održavanja cena - rekao je on i naveo da u ranijem periodu nisu primenjene odgovarajuće mere u pogledu stabilizacije tržišta i cena, o čemu svedoči rast sive ekonomije i nezaposlenost.

Dejan Simić iz kompanije “Kraft fud” rekao je da, zbog nelegalnog uvoza i sivog tržišta, država godišnje gubi između milion i milion i po evra jer izostaje plaćanje poreza i carina. Prema njegovim rečima, proizvodi koji se nelegalno uvoze ugrožavaju i potrošača jer nemaju deklaraciju, a prodaju se i na neuslovnim mestima.
On je oštro kritikovao Uredbu o ograničenju marže za osnovne životne namirnice na 10 odsto, istakavši da je imala “razarajući efekat” na tržište u Srbiji, posebno na male trgovce koji su ili prestali da rade ili prešli u sivu zonu.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Ljiljana Stanković rekla je da je cilj vlade da izgradi moderno tržište koje će nesmetano funkcionisati pod istim uslovima za sve učesnike.

Stanković je napomenula da su, prema podacima Evrostata za 2011, cene u Srbiji u odnosu na zemlje EU niske ali da je vrlo nizak bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika.

Ona je podsetila da je vlada Srbije u proteklih 100 dana preduzela niz mera za unapređenje zakonske regulative i unapređenje tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošači potrošačka korpa prava potrošača zaštita potrošača cene monopoli

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana