Tekst objavljen: 08.07.2013 9:25        


Banke ne žure da pripreme anekse kojima bi omogućile olakšice građanima koji imaju probleme u otplati stambenih kredita u francima, a koji bi prihvatili preporuku o privremenom smanjenju rata. Rok da ponude anekse sa izmenjenim uslovima je kraj ovog meseca.

Još nema rešenja za kredite u švajcarcima

U Komercijalnoj banci kažu da će dopisom pozvati klijente da se od 1. avgusta jave da bi im na njihovim konkretnim primerima predočila efekte primene ove preporuke, kao i mogućnost da potpišu aneks ugovora.

Hrvatski mediji pišu o istorijskoj presudi u korist udruženja Potrošač koje je osam hrvatskih banaka tužilo zbog kredita u švajcarskim francima i - pobedila. Sud je u obrazloženju naveo da su banke povredile prava potrošača jer klijente nisu u informisale o mogućem jačanju franka. Presuda je prvostepena.
Kada im pokažu računicu, koliko će za njih konkretno biti privremeno manja rata za stambene kredite u francima, klijenti imaju rok do 31. decembra da se odluče da li žele da potpišu anekse.

U Erste banci kažu da trenutno obavljaju testiranja i tehničke pripreme za primenu preporuke, a krajem meseca će precizno biti poznati detalji.

Olakšice, koje bi banke trebalo da primenjuju najranije od 1. avgusta, odnosno kada ih klijent potpiše donose, zapravo, samo odlaganje svih obaveza.

Računica za stambeni kredit u francima podignut pre pet godina pokazuje da bi klijent koji sada ima ratu od 400 franaka, tri godine plaćao umanjenu za 67 franaka, a da bi nakon toga izdvajao 415 švajcaraca.

U Srbiji ima oko 22.000 kredita odobrenih u švajcarskim francima. Njihova ukupna vrednost kreće se od 800 do 900 miliona evra. Najviše se u „švajcarcima“ zaduživalo 2007. i 2008. godine. Po podacima Udruženja banaka Srbije 257 građana kupilo je na kredit u francima po dva stana. Prosečan kredit u „švajcarcima“ iznosi 6,1 milion dinara, dok prosečan kredit u evrima iznosi 3,2 miliona dinara.
U Udruženju Efektiva ukazuju da korisnicima kredita ova "preporuka" neće doneti ništa dobro, jer im se samo uvećava ostatak duga.

Presuda koju su dobili hrvatski građani protiv osam banaka mogla bi da donese korist i ovdašnjim korisnicima kredita u švajcarskim francima. I Efektiva je, u februaru, podnela kolektivnu tužbu protiv banaka tražeći ukidanje devizne klauzule.

Udruženje Efektiva trenutno vodi 200 do 250 pojedinačnih sporova sa bankama. Dobijeno je 15 presuda i to zbog jednostranog podizanja kamatne stope i primene različitih kurseva prilikom obračuna kredita.

- U septembru ćemo podneti i krivične prijave protiv banaka, zbog kredita u švajcarskim francima, zelenašenja i jednostranog podizanja kamatnih stopa - kažu u Efektivi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke Srbija otplata kredita kašnjenje u otplati stambeni krediti stambeni kredit švajcarci krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana