Tekst objavljen: 24.01.2013 14:34        


Usluge kablovskih operatera spadaju u retke za koje građani nemaju nikakvu mogućnost izbora, jer su primorani da koriste isključivo ponudu provajdera koji je u njihovom kraju razvukao mrežu, a to se i te kako odražava na kvalitet i na cenu usluge.

Kablovski operateri nas "deru" jer imaju monopol

Pojedini operateri pretplatu za kablovsku televiziju povećavaju i do dva puta godišnje, pri čemu najčešće ne obaveste korisnike. Krajem prošle godine, veći račun za kablovsku televiziju dobili su korisnici Ikom-a, kao i korisnici KDS-a.

S druge strane, ukoliko i raskinete ugovor s određenim operaterom, pitanje je kada ćete doći do sledećeg, jer je najčešće potrebno da se cela zgrada, a nekad i ulica pretplati kod istog operatera. Potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Zoran Nikolić kaže da sumnja da između provajdera postoje prećutni dogovori, zbog čega ispaštaju korisnici.
Veći oktobarski račun pojedini operateri su pravdali povećanjem stope PDV-a sa 18 na 20 odsto, dok su za ostala poskupljenja razlozi bili brojni. Bilo da je u pitanju povećanje iznosa koji preduzeća plaćaju za pojedine kanale, rast evra ili neki treći razlog – gotovo svi operateri su tokom prošle godine povećali cene svojih usluga.

Tako je pretplata u Ikomu do nedavno bila oko 900 dinara, da bi račun prošlog meseca bio uvećan za 100 dinara. Poređenja radi, pretplata kod ovog opertera 2009. godine iznosila je 500 dinara.

U Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) kažu da svi operateri sem SBB-a sami formiraju svoje cene.

- Jedino SBB traži odobrenje za povećanje cena od nas, jer je proglašen za učesnika na tržištu sa ogromnom snagom, dok svi ostali sami slobodno formiraju cene – kaže pi-ar RATEL-a Aleksandra Stefanović.Pored cena koje najčešće nenajavljeno povećavaju, kablovski operateričesto ne najavljuju ni to da su promenili ponudu svojih programa. Tako su pretplatnici Ikoma koji su pre nekoliko godina potpisali ugovor u čijoj je ponudi bio i CNN od sredine prošle godine ostali bez tog kanala.

Iz Republičke radio-difuzne agencije (RRA) kažu da "pretplatnik ima pravo da raskine ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, ako se najavljenim jednostranim izmenama bitno menjaju uslovi pod kojima je ugovor zaključen, na način koji nije na korist pretplatnika, a naročito u pogledu specifikacije usluga (sadržaj paketa) i uslova za korišćenje usluga u vezi sa ponuđenim promotivnim pogodnostima".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kablovska televizija televizija monopoli Srbija potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana