Tekst objavljen: 05.06.2013 11:25        


Telefonski operateri savetuju svima koji planiraju letovanje u stranim zemljama da obrate pažnju na cenovnike rominga, jer se može dogoditi da im zbog preskupog telefoniranja presedne godišnji odmor i da za minut razgovora plate i 250 dinara više nego što je potrebno.

Kako izbeći visoke račune za mobilni na letovanju

Pronađite najbolju tarifu za vas - Mobilne tarife


Veliki račun turisti mogu da naprave i korišćenjem interneta, slanjem poruka za proveru stanja na računu, korišćenjem govorne pošte, ali i na druge načine.


Ne proveravajte stanje na daljinu

Ono što mnogi ne znaju, upozoravaju upućeni, jeste i to da se prijem i preslušavanje govorne pošte tarifira kao poziv, pa je najpametnije isključiti ovu opciju za vreme letovanja. Isto tako, turisti koji pokušavaju da uštede svaki dinar na telefonskom računu ne bi trebalo da šalju poruke za proveru stanja na računu, jer svaka poruka košta koliko i bilo koji drugi SMS.
Niže cene rominga na jedinstvenom tržištu Evropske unije dovele su do toga da poskupi telefoniranje za građane van ove zajednice, pa Srbi plaćaju nekoliko puta više cene rominga nego državljani zemalja EU.

U Telenoru i Vip mobajlu svet je podeljen na nekoliko zona koje imaju jedinstvene cene za sve strane operatere. Sa druge strane, korisnici MTS plaćaće različite tarife za roming u zavisnosti od zemlje u kojoj letuju, ali i od stranog operatera koga izaberu.

- Kako se cene rominga za postpejd korisnike menjaju skoro svakodnevno zbog promene kursa ili tarife operatera, srpski turisti bi, neposredno pre odlaska na put, trebalo da uporede cene razgovora u različitim inostranim mrežama, jer razlike u cenama poziva i poruka nisu uopšte zanemarljive - objašnjavaju mobilni operateri.

Tako minut razgovora u Turskoj može da košta od 137 do 306 dinara, u Sloveniji od 170 do 321. Najjeftiniji je roming u BiH, Italiji i na Kipru, gde može da se razgovara već za 70 dinara po minutu, a najskuplji su u Rusiji i Tunisu, gde minut dostiže i 400 dinara.



Sa ekspanzijom mobilnih telefona, pozivi i poruke nisu više jedini način da se napravi veliki račun za telefon. Kao problem u romingu javlja se i internet, pa telefonski operateri upozoravaju građane sa pametnim telefonima da vode računa o njegovom korišćenju i da podese parametre tako da ne naprave ogromne račune, jer čak i da ne pretražuju internet, pojedini telefoni se automatski ažuriraju onlajn.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putovanje godišnji odmor turisti turizam roming mobilni telefoni mobilni telefon mobilni operateri mobilne tarife mobilna telefonija mobilna tarifa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana