Tekst objavljen: 30.05.2013 8:50        


Sa visokim temperaturama, prosečnom domaćinstvu koje se rashlađuje uz klima-uređaj stizaće približno isti iznos računa kao i tokom zime ako su struju koristili za dogrevanje. Pošto bi od 1. jula struja mogla da poskupi, građanima će se isplatiti ako kupe bolji klima-uređaj sa manjom potrošnjom struje.

Kako rashladiti stan, a ne usijati račun za struju

Prosečna četvoročlana porodica koja živi u stanu od šezdeset kvadrata u zimskim mesecima plaća oko 2.500 dinara za struju, pod uslovom da ima centralno grejanje, a struju koristi isključivo za dogrevanje. Kad temperatura pređe trideseti podeok i klima-uređaji počnu da se koriste za rashlađivanje, ovim domaćinstvima ne bi trebalo da stižu mnogo veći računi.

Zbog poskupljenja struje i najavljenog usvajanja novog tarifnog sistema krajem godine, koji će povećati račune onima koji je koriste za grejanje, građanima se isplati da nabave uređaje veće energetske efikasnosti. - U rasponu od A do G, energetsku oznaku A nose klima-uređaji koji troše najmanje struje, dok je G predviđeno za klime sa najvećom potrošnjom. Bolja energetska klasa ne znači uvek i veću cenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove - kaže Miloš Pitić, serviser klima-uređaja.
- Građani koji se greju na struju tokom zime troše znatno više i plaćaju najmanje 5.000 dinara mesečno. Njima će, i ako koriste klima-uređaje, tokom leta računi biti nešto niži - kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.

Tako će biti sve dok ne dođe do povećanja cene struje, a ranije je najavljeno da će poskupljenje biti od 10 do 12 procenata.

- Sa poskupljenjem od deset odsto, oni koji struju koriste za dogrevanje i prosečno plaćaju oko 2.500 dinara mesečno mogu da očekuju poskupljenje od oko 250 dinara, što ne bi trebalo da promeni potrošačke navike domaćinstava - kaže Alagić.

Do tada, mnogi će pohrliti da nabave klima-uređaje koji koštaju od 20.000 do više od 100.000 dinara.

Pri kupovini treba voditi računa da li je istaknuta cena s ugradnjom ili bez nje, jer se montiranje u mnogim radnjama plaća posebno i, u zavisnosti od modela, košta od 40 do 70 evra.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
životni troškovi troškovi života Srbija potrošači energetika štednja struje struja račun za struju potrošnja struje cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana