Tekst objavljen: 20.07.2013 14:00        


Beograđani koji su odlučili da započnu letnje renoviranje svojih domova ove godine će se latiti molerske četke i sami ribati tepihe! Naime, za krečenje stana od pedeset kvadrata samo za majstora treba izdvojiti oko 200 evra i još oko 50 do 80 evra za materijal. Uz cenu farbanja ili zamene stolarije iznos se penje i do 500 evra.

Krečenje kao letovanje: Za 50 kvadrata 500 evra

Zanatlije se žale da se kriza i dalje oseća i da, i pored toga što su smanjili cene svojih usluga, posla ima sve manje.

VREME I ZA DUBINSKO PRANJE TEPIHA

Ukoliko uz okrečen stan, domaćin želi i uslugu tepih servisa, za pranje će morati da izdvoji najmanje 1.800 dinara. Toliko košta pranje minimalnih 10 kvadratnih metara, dok je vodeno pranje tepiha skuplje za još toliko. Vlasnici tepih servisa kažu da posla ima, ali i da zbog poskupljenja struje cena ne može biti manja. 
Sugrađani koji će ipak profesionalcima poveriti da "osveže" zidove njihovog doma, iz kućne kase će za bojenje jednog metra kvadratng bez materijala morati da izdvoje oko 100 za obično krečenje do 190 dinara akrilnim bojama.

Gletovanje zidova košta od 190 do 250 dinara po metru kvadratnom, a za izolaciju zidova treba izdvojiti 550 dinara. Hoblovanje i lakiranje parketa sa materijalom je 750 dinara po metru kvadratnom, a 400 dinara, bez materijala.

Za krečenje stana od 50 metara kvadratnih potrebne su dve kante polikolora od 25 litara za dva prelaženja, što košta oko 2.000 do 2.500 dinara. Litar akrilne boje je dovoljan za pokrivanje osam kvadrata, a cena po litru je 500 dinara.

Novi zidovi "traže" i osveženu stolariju. Samo farbanje stolarije, bez materijala košta od 10 do 50 evra po jednom prozorskom otvoru, u zavisnosti od dotrajalosti stolarije. Ista cena važi i za lakiranje vrata.

Pojedini sugrađani sami će se prihvatiti posla kako bi uštedeli popriličnu svotu novca. Međutim, majstori upozoravaju da je bolje uposliti profesionalca pošto nije retko da zbog amaterskih grešaka i kasnijeg angažovanja majstora ovakvo renoviranje stana bude još i skuplje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
renoviranje Srbija Beograd troškovi krečenje enterijer stanovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana