Tekst objavljen: 04.12.2012 9:55        


U vodećim trgovinskim lancima u Srbiji uglavnom je oko 70 odsto robe domaće proizvodnje, dok ostatak čine artikli iz uvoza. Naših proizvođača najviše ima u prehrani, dok je većina uvoznih proizvoda iz kategorija tehnike i južnog voća.

Kupujemo domaće, ali verujemo stranom

Odnos 70 prema 30 posledica je poslovne politike i procene svakog trgovinskog lanca, a ne nametnutih rešenja, jer ne postoji, niti bi trebalo da postoji, propis kojim se reguliše visina procenta robe na rafovima iz domaćih fabrika.

Oznaku domaćeg proizvoda može da nosi sva roba koju su proizveli građani Srbije na teritoriji naše zemlje i to najvećim delom od domaćih sirovina. – To znači da nije važno čiji je to brend, sve dok je naš proizvod zato što većina novca kojim je roba kupljena ostaje u zemlji – kaže Ristić.
Naša zemlja nema veliku nacionalnu kampanju koja bi podržala kupovinu domaćih proizvoda, mada sa takvim akcijama uvek treba biti obazriv, jer su pre nekoliko godina to probali Hrvati i Mađari, pa ih je opomenula Evropska unija zbog diskriminacije. Međutim, to mogu da pokrenu udruženja domaćih proizvođača, nevladine organizacije ili privredna komore.

U organizaciji „Moja Srbija”, koja akcijom „birajmo domaće” želi da motiviše što više građana da kupuju robu proizvedenu u Srbiji, kažu da su mnogobrojne koristi od kupovine domaćih proizvoda.

Kada damo 100 dinara za naš proizvod, veoma često i do 95 dinara ostaje u zemlji i odlazi na troškove proizvodnje, plate radnika, investicije i izdvajanja za prosvetu, zdravstvo, penzije i bezbednost, a samo pet dinara putem profita vlasniku firme – ističe Milan Ristić, predsednik ove organizacije, objašnjavajući i „zakonitost” ponašanja naših potrošača kada je reč o kupovini srpske robe.

– Naši sugrađani uglavnom kupuju osnovne životne namirnice domaćih proizvođača, ali već kod kućne hemije i drugih proizvoda za domaćinstvo, raste udeo uvozne robe. Što je proizvod složeniji, veći je udeo prodaje artikala iz uvoza – zaključuje Ristić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovina domaća proizvodnja potrošačka korpa potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana