Tekst objavljen: 20.06.2013 14:00        


Pojedine namirnice iz Hrvatske prodaju se po konkurentnijim cenama na našem tržištu od domaćih! Potrošače zbunjuje i to što je pored raznih slatkiša, čokolada, namaza, moguće pazariti i povoljnije mineralnu vodu, jestivo ulje, neke testenine, mesne i riblje konzerve, pojedine prerađevine od mesa.

Kupujmo domaće? Naša roba skuplja od uvozne

Litar mineralne vode iz Hrvatske tako je jeftiniji za tri do pet dinara, ulje za desetak, a tabla čokolade i do bezmalo 20 dinara. Dimljena pečenica istog ranga kao kod nas može da se kupi i do 150 dinara povoljnije.

TANJIR PUNE STRANCI

Gotovo 90 odsto prehrambene industrije Srbije je u rukama inostranih kompanija. Mlekare, šećerane, konditorska, delom klanična industrija i uljare u vlasništvu su evropskih i regionalnih kompanija. Problem je što sve češće te kompanije, koje se vode kao domaće u stranom vlasništvu, uvoze sirovine, poput jaja u prahu, ili mleka, iako tih sirovina ima i na našem tržištu. Tako kupac smatra da konzumira domaći, a zapravo dobar deo je strani proizvod.
U praksi, prema oceni stručnjaka, to ništa nije neobično. Pre svega, da bi se pridobilo tržište, morate da mu se prilagodite ne samo po ponudi, već i prema kupovnoj moći stanovništva. A u vreme besparice važan je svaki dinar, pa je sve češće cena glavni orijentir kupcu.

- Ni najmanje razlike u ceni hrane nisu više „bezbolne“ za prazne džepove građana - ističu u Pokretu za zaštitu potrošača. - Trgovačke zarade glavni su krivac za tako visoke raspone u cenama namirnica, gde recimo čajna košta od 790 do 1.400 dinara, a svinjski but od 390 do 550 dinara.

Stipe Lovreta, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da, kada se uvozni proizvod prodaje po nižoj ceni od domaćeg, onda očigledno nešto nije u redu sa konkurentnošću naših proizvođača.

Očigledno ne vode računa po kojoj ceni se prodaju njihovi proizvodi, o kvalitetu, dizajnu, trajanju...

Proteklih godina cene su kod nas rasle mimo svake logike, a najviše kod proizvoda koji se svakodnevno nalaze u potrošačkoj korpi. I mada je ključna uloga u rastu cena poskupljenje energenata i sirovina, ipak dobrim delom poskupljenja su posledica i toga što trgovci nisu hteli da se odreknu svoje zarade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači cene hrane životne namirnice namirnice domaća proizvodnja domaći proizvodi kupujmo domaće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana