Tekst objavljen: 22.07.2013 10:30        


Nedovoljne i neredovne plate, katanci na firmama i otkazi, svakodnevni rast cena i troškova života... nisu izgleda bili dovoljni razlozi da nas ubede da odustanemo od letovanja, ali ni oporavak srpske ekonomije nije "krenuo" da bi bio dovoljan podsticaj da jurnemo na razna mora i u letovališta.

Na letovanje ide svaki sedmi, Grčka apsolutni hit

Otuda i podaci o preseku ovogodišnje sezone, sa kojim je juče izašla Nacionalna asocijacija turističkih agencija, pokazuju da ove godine na odmore ide između 800.000 i milion naših građana, otprilike koliko i lane.

Gde naši građani letuju ove godine?

Podaci turističkih agencija pokazuju da je Grčka apsolutni favorit u odabiru za odlazak na odmor. Najmanje pola miliona naših ljudi brčka se, i brčkaće se, na Egeju. Agencije su zakupile više kapaciteta nego lane, pa se na Halkidikiju, tradicionalnom odredištu, i ovog leta srpski jezik može čuti češće nego grčki. Iz nekih tamošnjih mesta poput Pefkohorija, Haniotija... „proterani“ su gotovo svi ostali turisti, pa čak i makedonski.
Krajem zime i početkom proleća činilo se da će sezona biti rekordna, kako po broju odlazaka na odmore, tako i po zaradi turističkih agencija, ali rekordi su izostali.

- U februaru je statistika pokazala povećanje prodatih aranžmana za 20 odsto u odnosu na lane - kaže Saša Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija.

- To je nagoveštavalo rekordnu sezonu, ali kasnije smo shvatili da je, u stvari, ponuda bila bogatija, kao i da su u većoj meri korišćene mogućnosti plaćanja na rate, pa su i naši građani uplaćivali aranžmane više nego prethodnih godina u istom periodu. Već početak sezone zabeležio je, međutim, blagi pad. Kada su se završili prijemni u školama i fakultetima, a i razni veći nemiri po mediteranskim zemljama, prodaja aranžmana je ponovo krenula. Ali, ne tako kako su se neki nadali i sve u svemu, kad podvučemo crtu, možemo reći da će sezona biti ista kao i prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija putovanje putovanja jeftina putovanja odmor more

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana