Tekst objavljen: 20.08.2013 10:15        


Hrana u Srbiji je, sudeći prema evropskoj statistici, 30 odsto jeftinija nego u EU, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. Ali, zato je prosečna plata tri puta manja nego kod Evropljana. Cene obuće, odeće i elektronike u Srbiji su blizu proseka Evropske unije (EU) i više su nego u većini zemalja regiona.

Naša hrana jeftina ali nemamo para ni za nju

Građani Srbije kupuju po cenama sličnim onima u okolnim državama. U regionu, hrana je od naše jeftinija samo u Makedoniji, Bugarskoj i Albaniji, a skuplja je u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

Po zaradama, međutim, „bežimo“ jedino Makedoncima. Za ostalima zaostajemo znatno više nego cenovnici naših trgovina.

Crna Gora ima 58 odsto, a Bugarska 49 odsto evropskog proseka kupovne moći. Makedonija je, pokazuju podaci Eurostata, najjeftinija za mnoge kategorije robe i usluga i po potrošačkim cenama u svim kategorijama je na 44, a Srbija na 53 odsto proseka cena EU.

Sudeći prema poslednjim podacima evropske statistike, prosečan građanin Srbije ipak ne živi tako loše. Njihov izveštaj pokazuje da kupujemo gotovo najjeftiniju hranu na Starom kontinentu. Ali, naši građani imaju i tri puta niži standard, od proseka EU, jer su za toliko niža i primanja.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina namirnice životne namirnice Srbija skupa hrana jeftina hrana cene hrane hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana