Tekst objavljen: 14.11.2012 11:11        


Povećanje sive ekonomije, nezaposlenosti i cena, jasno ukazuju da nisu, na vreme, preduzete adekvatne mere - tvrdi Goran Kovačević, predsednik Sekcije za trgovinu pri Udruženju poslodavaca Srbije.

Nisu sprečeni poskupljenja i nezaposlenost

Kovačević podseća i da smo početkom godine litar mleka u proseku plaćali 74, a danas 88 dinara, jestivo ulje bilo je 119, a sada 168. Svinjsko meso plaćamo oko 100 dinara više za kilogram, a pileće i do 120 dinara više.

- Pošto je utvrđeno da ne postoji monopol u trgovini robe široke potrošnje, onda ne postoji nijedan razlog za uplitanje države u regulaciju tržišta - naglašava Kovačević.

- Nikada i nikome nije objašnjeno kako se došlo do opšte stope marže od 10 odsto, kao opravdanog nivoa. Nije objašnjeno kako je zaključeno da su marže na hleb i ulje ipak prevelike, na osnovu koje stručne analize. Jedino sidro koje drži cene jeste slaba kupovna moć stanovništva, a takvo održavanje cena pogubno je za privredu zemlje.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Ljiljana Stanković, tvrdi, pak, da je Vlada, u proteklih 100 dana, preduzela niz mera za unapređenje zakonske regulative i unapređenje tržišta.

Kriza je, prema rečima Miroslava Miletića, potpredsednika PKS, najviše posledica ostavila u trgovini. Promet je na svim nivoima osetno smanjen, a posebno je ugroženo poslovanje malih trgovina u Srbiji. Ipak, kako je naglasio, vlada je u prvih 100 dana nizom mera uspela da obezbedi makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poskupljenje cene rast cena potrošači potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana