Tekst objavljen: 14.08.2013 12:00        


Kamate za čuvanje novca u bankama u Srbiji su više nego u regionu i Evropi, ali su i takve nedovoljno atraktivne za naše građane. U zavisnosti od količine novca i dužine trajanja oročenja, štednja se može uvećati od 0,2 do 4,5 odsto.

Od štednje slaba vajda i za štediše i za banke

Pogledajte ponudu kamata za štednju kod domaćih banaka


Prema podacima NBS, građani trenutno u bankama čuvaju oko osam milijardi evra, što je na nivou prošlogodišnje štednje. Najviše je uloga oročenih do godinu dana.

DINARI ILI EVRI

Da li je isplativije štedeti u dinarima ili evrima, ne zavisi samo od toga kolike su kamatne stope - objašnjava Vladimir Todorović iz Erste banke. - Prednost štednje u dinarima je što nema troškova prebacivanja dinara u evre, ako su prihodi u lokalnoj valuti, nema troškova prebacivanja evra u dinare ako će se posle ušteđevina koristiti za plaćanje. Na dinare su i znatno više kamatne stope, a ne plaća se ni porez na prihod od kamate. Prednosti štednje u evrima su što je inflacija u evrozoni niža od inflacije u Srbiji i što je evro stabilniji. Vredi razmotriti i štednju u nekoliko valuta istovremeno.
Pojedini bankari tvrde da se štednja više ni njima ne isplati, jer su deo sredstava koje im klijenti povere, u obavezi da deponuju u centralnoj banci Srbije, a preostali novac da pokušaju investirati, kako bi nešto zaradili. To je, kako kažu, u današnje vreme veoma teško i neisplativo.

U poslednje četiri godine kamate na deviznu štednju su prepolovljene. Pre ekonomske krize, kamate na depozite stanovništva dostizale su i 11 odsto, a sada se maksimalno može dobiti oko 4,5 odsto.

Bankari kažu da više ne mogu da plaćaju visoke kamate, jer su one veliki trošak, a nisu dobre ni za građane, jer poskupljuju pozajmice privredi i stanovništvu.

Bez obzira na krizu i tešku ekonomsku situaciju, i kod nas još ima onih kojima nešto, ipak, pretekne.

- U prvih šest meseci ove godine, oročena štednja stanovništva u evrima kod nas je uvećana za oko pet odsto, a rast oročene štednje u dinarima je bio još intenzivniji - kaže Vladimir Todorović, iz Erste banke.

- Najčešći pojedinačni iznosi koje naši klijenti oročavaju su hiljadu, pet i deset hiljada evra. Kod dinarske štednje to su od 100.000 do 300.000 dinara.



Kamatne stope na oročenu štednju u evrima, u zavisnosti od vrste štednog proizvoda i roka oročenja, kod nas iznose do 4,3 odsto na godišnjem nivou. Što je duži rok oročenja i viši iznos, viša je i kamatna stopa.

Oni koji imaju višak sredstava i dalje najviše štede u evrima, dok je procenat depozita oročenih u dinarima i dalje manji od 10 odsto. Prema podacima Agencije za osiguranje depozita, građani Srbije ušteđevinu čuvaju na 5.353.653 štednih uloga. Najčešća suma koju odlažu u bankama je manja od 500 evra, koliko se nalazi na čak 4.430.503 računa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija banke kamate na štednju dinarska štednja štediše štednja devizna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana