Tekst objavljen: 25.01.2013 7:46        


Srpski turisti moraće i ove godine da otvore četvore oči kada budu odlučivali sa kojom će agencijom ići na letovanje. Jer, turiste ništa ne štiti kako se četvrtu godinu zaredom ne bi ponovio Triniti, Junajted ili Konte.

Odmor kao kocka: Aranžmani 700, a odšteta 15 evra

Uprkos tome što su sve ove agencije imale polise osiguranja, turistima nije vraćen novac za putovanja na koja nisu otišli, a po „zaboravljene“ putnike Vlada je slala avione o svom trošku.

MALE KAZNE

Većina vlasnika agencija koje su prevarile turiste kažnjena je - oduzimanjem licence. Samo je vlasnik Kontea Želimir Šimpraga proveo 10 meseci u pritvoru, dok se ostalima gubi svaki trag. Atif Aglan koji je osnovao Junajted, a zatim i Triniti „kumovao“ je propasti agencije Konte da bi preuzeo turiste. Sa zatvaranjem Junajteda i Trinitija nestao je sa oko pola miliona evra. Sada ima turističku agenciju u Dubaiju.
Naime, svaka od ovih prevara bila je „teška“ najmanje pola miliona evra, a svi su ravnomerno obeštećeni iz stečajne mase.

Turisti Kontea, koji je imao polisu od 30.000 evra, u proseku su dobili po - 20 evra. Gore su prošli oni koji su želeli da putuju sa Junajtedom, jer su dobili po - 15 evra.

Zahvaljujući Pravilniku o radu turističkih agencija, prema kome polisa zavisi od prošlogodišnjeg obima poslovanja, a Junajted je bio novoosnovana agencija, egipatskom vlasniku je bilo dovoljno osiguranje od 17.000 evra.

Pravilnik je i prošle godine promenjen, ali ni Trinitijeva polisa od 25.000 evra nije usrećila putnike sa odštetom od 10 evra, iako su aranžmane platili po 700 evra.

Triniti je imao dva vlasnika: Miroslava Adžića, saradnika Instituta Vinča, i Nenada Ristića, kojem se apsolutno izgubio svaki trag. Osim što mu je oduzeta licenca, protiv Ristića se ne vodi nikakav spor! Zanimljivo je da su sve tri agencije blisko sarađivale, a isti saradnici su otvorili novu, sa sedištem u Dubaiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prevare prevara letovanje godišnji odmor putovanje putovanja putnici prava putnika turisti turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana