Tekst objavljen: 05.08.2013 9:00        


Građani koji ovih dana kreću put nekog letovališta u inostranstvu, osim kofera, pasoša i novčanika, sa sobom uglavnom nose i platnu karticu.

Pokradu vam pare dok si rek’o kartica

Kod nas se plastični novac odomaćio već deceniju, a korisnici kartica znaju da to parče plastike treba pomno čuvati i nikome ne treba govoriti PIN.

Ukoliko se drže toga i sa sobom nose i telefonski broj kol-centra banke da im blokira karticu ako je izgube, ipak nisu lišeni problema.

Policija je nedavno uhapsila tri osobe koje su zloupotrebili 200 kartica američke Siti banke. Oni su uspeli da u nešto više od 400 transakcija oštete klijente pomenute finansijske kuće za 200.000 evra. Istraga treba da utvrdi kako su oni došli do podataka o klijenitma banke.

Ekipa je uhapšena u Novom Sadu, Beogradu i Bačkoj Palanci. Da li su do podataka stigli hakovanjem, ili je u pitanju kamera prikačena za bankomat ili nešto treće – ostaje da se ustanovi.

Kriminal u ovoj oblasti pokazuje sve veću dozu maštovitosti. Zato na transakcije treba obratiti pažnju i u inostranstvu i kod kuće. To su primetili i u kartičarskim kompanijama te im je, osim pogodnih uslova krišćenja i širenja lepeze usluga i sigurnost sve više prioritet.

U Viz” kažu da u vreme naprednih IT-rešenja i pametnih uređaja ipak nije lako zaštititi lične podatke korisnika. A baš to je na listi prioriteta, posebno kada se zna da se svakoga dana putem kartica pomenute kuće potroši 6.500 milijardi dolara u svetu...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke prevare prevara plaćanje karticama kreditne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana