Tekst objavljen: 25.05.2013 12:30        


Moglo bi se reći da za turizam na svetskom nivou nema zime, s obzirom na to da internacionalni putnici planiraju da odreše kesu u odnosu na prethodne sezone. Kako pokazuje poslednje istraživanje, turisti će za svoje sledeće putovanje uvećati budžete u proseku za pet posto, dok neki od njih nameravaju da potroše čak dvostruko više nego ranije.

Profil svetskog putnika: Koliko, kad i gde troši

Barometar putnih trendova platne kompanije Visa Inc Visa pokazuje da finansije više nisu među top tri razloga na osnovu kog turisti biraju destinacije.

Profil današnjeg svetskog putnika

Rezultati istraživanja kompanije Visa kreirali i sliku svetskog putnika. To su iskusni putnici (79%) koji su u poslednje dve godine putovali do dva puta puta godišnje. Svoje praznike njih 80 posto planira unapred, uzimajući prosečno 10 nedelja za organizaciju. Veća je verovatnoća da putovanja i izlete organizuju samostalno (42%), a na destinaciji se u proseku zadržavaju 10 dana. Globalni putnici biraju hotele sa četiri zvezdice i više (39%), a 69 posto njih bira izlet sa članovima porodice.
Različite atrakcije i programi, prirodne lepote i bogata kultura značajan su faktor prilikom donošenja odluke o tome gde putovati.

Prema istraživanju kojim je obuhvaćeno 12.631 osoba iz 25 zemalja, prosečan budžet turista po putovanju iznosi 2.390 dolara, a očekuje se da će ta suma biti povećana na 2.501 dolar.

Uvećanje budžeta za putovanja posebno je izraženo na azijskom tržištu gde se predviđa porast od 46 posto, jer turisti iz Singapura, Tajlanda i Hong Konga planiraju da za omiljene destinacije odvoje duplo više novca nego ranije.

Najviše novca u inostranstvu ostave stanovnici Saudijske Arabije koji na putovanju potroše u proseku 6.666 dolara, a slede ih Australijanci sa 4.118 dolara, dok treće mesto zauzimaju Kinezi.

Vladimir Đorđević, regionalni menadžer kompanije Visa kazao je da istraživanje pokazuje da je SAD najpopularnija destinacija svetskih putnika, kako onih u prethodne dve godine (17%), tako i onih koji nameravaju da putuju u 2013. (10%).

Među popularnim turističkim destinacijama u 2011. i 2012. su i Velika Britanija (12%), Francuska (12%), Kina, Singapur, Tajland i Hong Kong (10%).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet putovanje putovanja turisti turizam Visa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana