Tekst objavljen: 20.08.2013 10:00        


Prvi septembar je za mnoge roditelje najskuplji dan u godini, naročito za one koji u školu šalju više od jednog đaka. I ovog septembra „odneće“ im značajan deo avgustovske zarade. Iako više ne kupuju sve udžbenike za najmlađe osnovce, moraće da dodaju one koji nisu u osnovnom kompletu, a koji je besplatan.

Roditeljska noćna mora: Školarcu četvrtina plate

Najveća stavka posle knjiga je školski pribor, a za sve što je đaku potrebno, od gumice do torbe, neophodno je minimum 10.000 dinara, što je otprilike četvrtina prosečne plate u Srbiji (po statistici poslednja, iz juna, iznosila 41.820 dinara).

Najjednostavniji rančevi, bez aplikacija, koštaju oko 600 dinara, a oni koji mnogo više privlače đake, sa raznim dečjim junacima, staju od 3.000 do 6.000 dinara. Slične su i cene torbi koje se ne nose na leđima, već se vuku, a koje lekari preporučuju.
Veliki trgovinski lanci već početkom avgusta su izašli sa ponudama, a torbi, svezaka, drvenih bojica i olovaka već ima i na pijačnim tezgama.

Kvalitet i cene školskog pribora su izuzetno šaroliki, a u zavisnosti od proizvođača, na primer, vodene boje koštaju od 60 do čak 1.500 dinara. I drvene bojice se mogu platiti 60 dinara, ali ima i deset puta skupljih. Od debljine novčanika zavisi i gde će biti obavljena kupovina pred prvi septembar.

Roditelji koji žele da budu ekonomični i da ne rasipaju novac mogu izračunati da li im se isplati da kupuju prazne pernice ili one na „tri sprata“ u kojima već postoji osnovni pribor.

Trostruka pernica, u kojoj se već nalaze drvene bojice, flomasteri, olovka, lenjir i rezač može se kupiti već za 500, a najskuplje su oko 3.500 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija obrazovanje škola porodica deca roditelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana