Tekst objavljen: 12.08.2013 10:30        


Produžni kablovi koji prouzrokuju kratke spojeve, fenovi i usisivači koji pregore već prilikom prvog korišćenja i pokvareni punjači za baterije samo su neki od neispravnih uređaja na koje se građani svakodnevo žale nadležnima, pre svega, tržišnoj inspekciji.

Škart: Cela Srbija zatrpana neispravnim uređajima

Gotovo svaka treća tužba koju potrošači upućuju inspekciji i udruženjima potrošača povezana je sa lošim kvalitetom i nebezbednošću električnih uređaja i opreme.

Uvoznik mora da obezbedi servisera

Jeftini tehnički uređaji koji su preplavili Srbiju često su lošeg kvaliteta, pa se na njih kupci najviše i žale. Uvoznici su po zakonu obavezni da obezbede kako servisiranje, tako i dovoljan broj rezervnih delova, ali se u praksi često dešava da ovi uslovi nisu ispunjeni.
Rezultati kontrole Tržišne inspekcije pokazuju da su kupcima najviše muka zadavali produžni kablovi, pa je od ukupnog broja kontrolisanih kablova samo dva odsto njih bilo bezbedno za upotrebu.

Situacija je slična i kada su u pitanju punjači baterija. Kako inspekcija kontroliše samo zvanične radnje, stvarno stanje stvari verovatno je mnogo gore, jer se veliki deo prometa uređajima obavlja na buvljacima, pijacama i internet-sajtovima, gde provere nema.

- Neispravni kablovi, punjači i lampe predstavljaju rizik od strujnog udara, ili bar kratkog spoja. Jeftine i nekvalitetne mikrotalasne pećnice i kuvala znaju da eksplodiraju ničim izazvani, a kod električnih seckalica događa se da sečivo samo odleti. Električne uređaje ne treba kupovati na pijacama i treba izbegavati najjeftinije, nepoznate marke - objašnjava električar Mile Jovčić.


Umesto da kupcu vrate novac ili zamene neispravan proizvod, trgovci često izbegavaju da reaguju na reklamacije na neispravnu tehničku robu, a neretko i odgovornost prebacuju na drugog.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvarovi loš kvalitet kvalitet proizvoda kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana