Tekst objavljen: 05.08.2013 14:30        


Istraživanje MasterIndex koje kompanija MasterCard sprovodi svake godine na temu navika i potreba korisnika kartica u Srbiji, pokazalo je da 71,3 odsto ispitanika koristi svoje debitne i kreditne kartice za plaćanje jednom nedeljno ili češće.

Srbi bi, da mogu, plaćali mobilnim, priveskom...

To pokazuje da građani Srbije cene prednosti koje bezgotovinsko plaćanje pruža u odnosu na plaćanje kešom, a to su pre svega brzina, jednostavnost i sigurnost.

Kada je reč o ovom svojstvu, značajno mesto na tržištu pripada MasterCard® PayPassTM beskontaktnoj platnoj tehnologiji, kao novoj i brzoj metodi plaćanja dostupnoj u 56 zemalja sveta, uključujući i Srbiju. Za sada se u Srbiji PayPass kartice nalaze u ponudi „Banca Intesa“, „Eurobank EFG“, „UniCredit Bank“ i „Komercijalne banke“, dok „AIK banka“ nudi PayPass platni stiker.
Ovo istraživanje pokazuje da 77 odsto aktivnih korisnika kartica smatra da je brzina plaćanja bitna, dok 58 procenata ispitanika ističe brzinu plaćanja kao nešto što bi ih u najvećoj meri podstaklo da češće plaćaju karticama.

Da građani Srbije idu u korak sa savremenim trendovima u plaćanjima, pokazuje činjenica da bi 48,9 odsto ispitanika želelo da koristi mobilni telefon za beskontaktno plaćanje, 24,2 procenata bi želelo da plaća putem ručnog sata, 11,2 odsto putem priveska za ključeve, a 7,9 odsto ispitanika bi koristilo platni stiker.

Što se tiče lokacija na kojima bi korisnici kartica želeli da koriste PayPass za kupovinu, supermarketi su na prvom mestu (72,2% korisnika je odabralo njih), a nakon toga slede benzinske pumpe (48,2%) i restorani i kafići (35%).

Zanimljivo je da bi građani Srbije želeli da plaćaju putem PayPass kartica i stikera i u sredstvima javnog prevoza (20,5%) i na kioscima (16,5%), odnosno na mestima gde je brzina plaćanja od velike važnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paypass plaćanje karticama kartice mobilno plaćanje potrošači kupovina MasterCard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana