Tekst objavljen: 09.01.2013 7:46        


Dok banke pronalaze nove načine kako da privuku klijente, pojedine ne mogu da zadrže ni stare korisnike. Kod nekih, tako, produžavanje popularnog dozvoljenog minusa, zahteva dužu proceduru od podizanja kredita.

Šta sve trpimo od banaka da nam odobre minus

- Nisu hteli da mi produže dozvoljeni minus, dok nisam pristao da osiguram život u korist banke - kaže Beograđanin G. S. - U protivnom bih ostao bez ove pozajmice i morao bih da namirim ceo dug.

ŠTA SVE TREBA

Za produžetak dozvoljenog minusa potrebni su overeni papiri o prosečnim primanjima u poslednja tri meseca, koji se dobijaju u banci, ili se jednostavno odštampaju sa bančinog internet sajta. U banci se potom popuni menica, koja košta 50 dinara i plati izveštaj Kreditnog biroa koji sada košta 205 dinara, ali će od Nove godine, sa uračunatim PDV, biti 246 dinara. Oni kojima banka traži da plate i životno osiguranje, moraće da kupe i polisu za oko 300 dinara, koliko se zaračunava na minus od 50.000 dinara.
U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je banka svakako dužna da prilikom oglašavanja kreditnih usluga i ponude korisniku, jasno iskaže postojanje određene obaveze klijenta u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. To, praktično, znači, da korisnici tekućih računa moraju da budu propisno obavešteni o uslovima pod kojima se dozvoljeni minus odobrava.

- Banke samostalno uređuju poslovnu politiku i utvrđuju uslove pod kojima odobravaju sve vrste kredita. Tako uslovljavanje zaključenja ugovora o kreditu, kao i ugovora o dozvoljenom prekoračenju po tekućem računu, zaključenjem ugovora o osiguranju, kao vrsti obezbeđenja kredita, ne predstavlja kršenje propisa - podsećaju u Narodnoj banci Srbije.

U većini banaka, za produžetak korišćenja dozvoljenog minusa, potrebno je namiriti ceo dug, i biti, bar preko noći, u plusu makar jedan dinar. Minus po računu, po pravilu, odobrava se na rok do godinu dana. Iznos je svakog meseca isti.

Međutim, i ovde ima izuzetaka, pa pojedine banke na svaka tri meseca usklađuju iznos minusa sa uplatama na račun. To je pojedine klijente dovelo u veoma nezgodnu situaciju, pošto su se preko noći obreli u "nedozvoljenom minusu", gde se zaračunavaju ogromne kamate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke zaštita klijenata prava klijenta banke klijenti banke klijent banke kamata kamate nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana