Tekst objavljen: 11.07.2013 11:30        


Prvi talas povlačenja kapitala zapadnoevropskih banaka sa tržišta srednje i (jugo)istočne Evrope Hrvatska je uglavnom izbegla. U drugom se našla u krugu pogođenijih zemalja u regiji, a najnovije analize predviđaju nastavak razduživanja, ali uz dalje usporavanje tempa.

Štedljivi Hrvati: Depoziti građana na 50 posto BDP

Ipak, u naredne se četiri godine Hrvatskoj prognozira veoma skroman rast kredita. U proseku se očekuje rast od 1,2 posto godišnje, što je znatno sporije u odnosu na zemlje središnje i/li jugoistočne Evrope (sa prosečno više od 6-7 posto).

To sugeriše da se ni odnos kredita i depozita, koji se nakon blagog pada kreće oko 100, u idućim godinama neće povećati. Niži odnos u odnosu na Hrvatsku od zemalja s kojima se obično upoređuje imaju tek Češka i Slovačka, dok u Sloveniji krediti premašuju depozite više od 50 posto (odnos 152).

Ti pokazatelji ponešto govore i o kretanju kredita (koji su u Hrvatskoj, u evrima, pali oko 3,8 posto, na nivo od 83,5 posto BDP-a), ali i o trendovima depozita koji su u poslednjih nekoliko godina u celoj regiji dodatno dobili na važnosti kao izvor finansiranja banaka.

Dominantni depoziti građana i kod nas su proteklih godina usporili rast, a nakon još jedne godine pada BDP-a štednja hrvatskih građana dosegla je gotovo 50 posto BDP-a što je znatno više nego u većini zemalja regije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija štediše štednja hrvati Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana