Tekst objavljen: 18.07.2013 9:00        


Za razliku od građana zemalja u okruženju, Srbi još uvek slabo koriste internet za neke konkretnije stvari poput kupovine, raznih vrsta plaćanja, internet bankarstva... Najveći problem koji žitelji naše zemlje imaju sa internetom je nepoverenje, zbog čega se još uvek više oslanjaju na živu reč prijatelja ili rođaka.

Strašni internet: Srbi se plaše kupovine na netu

Prema podacima istraživačke agencije Gfk, na internetu u proseku provedemo više od dva sata dnevno, ali je većina tog vremena posvećena komunikaciji na društvenim mrežama.

Srbi, šoping i internet

- 23% građana bar jednom u tri meseca koristi internet za kupovinu
- Najveća prepreka za kupovinu preko interneta je nepoverenje
- Najčešće se kupuju odeća, obuća i turističke usluge
- Najveći broj ljudi ipak želi i da opipa ono što kupuje
- Najviše se veruje kritikama na internetu (27%)
- Internet se najčešće koristi za poređenje cena (25%)
- Hrvati češće od Srba preko interneta prate mišljenja o nekom proizvodu
- U Srbiji su iskustva prijatelja najbolja preporuka za kupovinu
- U Sloveniji se, recimo, internet dosta kraće koristi dnevno nego u Srbiji, ali za mnogo konkretnije stvari: posao, lično bankarstvo, kupovinu... Međutim, u Srbiji je primetna sve veća uloga interneta u svrhu informisanja o proizvodima i uslugama, kao i za deljenje utisaka o njihovom korišćenju. Naime, oko 10 odsto potrošača je ostavilo neku vrstu pozitivnog ili negativnog komentara o kompanijama i markama - kaže za “24 sata” Goran Tintor, izvršni direktor “GfK Beograd”.

Svega četiri odsto građana Srbije koristi mogućnosti internet bankarstva. Međutim, čak i oni koji ga koriste u velikoj meri to čine kako bi eventualno proverili stanje na računu, ali ne i da bi obavili neku finansijsku transakciju. U Sloveniji, na primer, više od 50 odsto klijenata koristi internet za bankarske transakcije.

- Sa druge strane, skoro četvrtina potrošaca u Srbiji je kupila nešto preko interneta u poslednja tri meseca, ali je i dalje veoma zastupljeno plaćanje prilikom preuzimanja. Utisak je da internetu još uvek nedovoljno verujemo i da se više oslanjamo na živu reč prijatelja i rodbine, ali je prisutan primetan i brz zaokret u tom domenu, naročito među mladima - objašnjava Tintor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina Srbija internet prodaja internet kupovina internet trgovina online trgovina online prodaja online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana