Tekst objavljen: 14.06.2013 9:20        


Slabljenje dinara prema evru već se odrazilo na rast cena, za sada uvoznih slatkiša, kozmetike i hemije, a ako ovakva situacija potraje, može se očekivati i poskupljenje bele tehnike i malih kućnih aparata. 

Trgovci koriste gužvu oko evra da dignu cene

Na to je, čini se, najpre reagovala pijaca, gde su za nekoliko procenata skočile cene robe iz Mađarske, dok u velikim trgovinskim lancima još uvak nemaju najavu poskupljenja zbog pada vrednosti domaće valute, ali kažu da su im ranije, pre pomeranja deviznog kursa, dobavljači sredstava za ličnu higijenu dostavili više cenovnike.

U prodavnicama kućnih aparata i tehnike kažu da sva ocarinjena roba koja je trenutno na lageru neće menjati svoju vrednost u skladu s promenom kursa. Međutim, sve zavisi od toga kakva će biti situacija na deviznom tržištu kada bude stizala nova roba. Cena frižidera, šporeta, veš-mašina, miksera i drugih proizvoda iz te „garniture” biće formirana spram kursa evra u trenutku carinjena. Iz radnji u kojima se prodaje tehnika poručuju da se na robu koja je sada u prodaji neće lepiti nove, više cene.
– Veliki trgovinski lanci obračunavali su evro po 118 dinara kada su formirali cene, kada je kurs bio oko 112 dinara za evro. Svako pomeranje kursa eksplicitno će dići cene – upozorio je  ekonomista Stojan Stamenković na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija rekao je da će se, ako dinar i dalje bude slabio, to verovatno preliti na cene svih artikala na tržištu, a u potrošačkim organizacijama očekuju udar cena uvoznih proizvoda.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida kaže da su cene praktično već povećane jer "kako je Vlada najavila da plate treba da se zamrznu, većina privatnika je odmah smanjila plate zaposlenima, čak i do 30 odsto".

Ona je podsetila na to da je samo u poslednje tri godine hrana poskupela više od 30 posto, i dodala da su neminovne dve činjenice – promet robe i kupovna moć građana su svakog meseca sve slabiji, a cene će rasti, ne samo zbog nestabilnog kursa već i zbog nedostatka konkurencije i monopola na tržištu, zbog kojih trgovci ne žele i ne moraju da se odreknu visokih marži.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodavci trgovci Srbija devizni kurs evro dinar poskupljenje potrošači cene šoping kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana