Tekst objavljen: 13.03.2013 7:02        


Dok Srbija danas izvozi kruške na strano tržište, najčešće rusko, građani Srbije nemaju drugu opciju osim da kupuju uvozne kruške po duplo većoj ceni. Proizvodnja opada iz godine u godinu, a stručnjaci upozoravaju da ukoliko se uzgoj ovog voća ne osavremeni i marketinški podupre, naša zemlja će morati i dalje da ih uvozi

Umesto domaćih, jedemo kruške iz "belog sveta"

Prodavcima se uopšte ne isplati da prodaju kruške, jer im nabavna cena previsoka. Stručnjaci navode neorganizovanu proizvodnju krušaka kao glavni razlog zbog čega Srbija mora da uvozi ovo voće iz Argentine, Čilea, Italije.

Savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković potvrđuje da naša zemlja nema dovoljno krušaka i da uzgoj opada iz godine u godinu. - Prema poslednjim podacima ukupan prinos iz 2009. godine iznosio je 67.771 tonu, 2010. godine 47.501 tonu, dok je prinos u 2012. godini iznosio 39.112 tona - istakao je Stanković.
Uvoz kruške u toku prošle godine iznosio je 570 tona u iznosu od oko 539.000 dolara. Najčešće krušku uvozimo iz Italije, Turske, Urugvaja, Čilea, Argentine...

Samim tim troškovi transporta i troškovi uvoznika, formiraju cenu.

Potrošnja kruške u Srbiji je mala i skromna. Ona iznosi oko jedan kilogram po glavi stanovnika, za razliku od Evrope, gde potrošnja kruške u proseku iznosi oko pet kilograma po glavi stanovnika.

Savetnik za poljoprivredu predsednika Privredne komore Srbije Vojislav Stanković smatra da cena uvozne kruške i nije toliko visoka ako uzmemo u obzir da ona dolazi čak iz južnoameričkih država, već je kupovna moć građana Srbije postala veoma mala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
uvoz hrane zdrava hrana hrana kupujmo domaće domaći proizvodi domaća proizvodnja potrošači kupovina pijaca voće kruške

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana