Tekst objavljen: 02.07.2013 9:00        


Čak i ako ste odbili karticu vernog potrošača, znajte da niste pobegli od Velikog brata, jer supermarketi čuvaju isečke svake kupovine debitnom ili kreditnom karticom tako da znaju koju ste bocu vina kupili juče u 12.28 i da ste nedavno promenili marku kreme protiv gljivica, prenose britanski mediji.

Veliki brat na kasi: Kako trgovci prate kupce

Za svakog kupca koji ima karticu ili kupuje preko interneta trgovac pravi demografski profil bez imena i prezimena: šta kupuje, koliko često i koliko prosečno troši. Na osnovu toga prilagođavaju ponudu na sajtu i donose odluke šta će nuditi u prodavnici.

Britanski list otkriva da su brendovi posebno spremni da supermarketima plate da bi kupcu koji pazari njima konkurentski proizvod dali kupon s popustom za njihov proizvod, ali nijedan od velikih lanaca nije bio voljan da govori o tome detaljnije.
Na primer, Sejnzberi je otkrio da jednu vrstu žitnih pahuljica treba držati u radnji iako se slabo prodaje, jer su kupci koji kupuju tu vrstu izuzetno lojalni i često ostave mnogo novca.

Drugi lanac, Tesko, koristi podatke sa 16 miliona kartica lojalnosti da plasira prilagođene oglase preko interneta za svoj novi besplatni filmski servis „Klabkard TV“.

Ovaj kanal se prenosi preko interneta i sasvim je besplatan, ali da bi se gledao moraju se uneti podaci sa Teskove kartice. Direktor ovog servisa se na svom blogu pohvalio da mogu plasirati ciljane oglase „na osnovu proizvoda koje je neko kupio juče“.

Isti lanac je nedavno najavio da planira da podatke s kartica koristi za borbu protiv gojaznosti. Želi da vidi kako će kupci, pošto prethodno daju pristanak, reagovati na prilagođene predloge kako da kupuju što zdraviju hranu.Da bi izmerili efikasnost neke promotivne kampanje, trgovci koriste i slipove debitnih i kreditnih kartica koji su anonimni, ali uvek imaju isti broj kartice, pa tako znaju da li je neko ko je jedne sedmice napunio korpu, došao i posle promotivne kampanje.

Trgovci isto tako nađu način da otkriju šta potrošači rade van zidova njihovih objekata. Vejtrouz je platio firmi koja analizira podatke da prouči anonimne podatke o korisnicima „viza“ kartica da bi na osnovu toga doneli odluke gde da otvore nove maloprodajne objekte.

Tako su videli gde njihovi potencijalni kupci provlače karticu kupujući bakaluk i u tim četvrtima otvorili nove radnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Britanija trgovinski lanac trgovinski lanci kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana