Tekst objavljen: 08.07.2013 10:59        


Broj mobilnih telefona u Srbiji davno je premašio broj građana, odnosno 9,1 miliona telefona naspram sedam miliona stanovnika pokazuje da je taj aparat potreban svima. Ipak, kada pređu granicu, korišćenje mobilnog za njih postaje luksuz.

Visoke cene rominga muče građane Srbije

Pogledajte kompletnu ponudu postpejd tarifa domaćih operatera


Telefoniranje u romingu za građane Srbije, ali i ostalih zemalja regija, koje nisu članice Evropske unije nekoliko puta je skuplje od domaćeg saobraćaja. Domaće telekomunikacione kompanije pravdaju se i da većina novca od roaminga odlazi stranim partnerima.

Potencijalno ograničavanje cene roaminga i za građane Srbije u telekomunikacionim kompanijama nisu želeli da zvanično komentarišu dok se ne dobije odgovor od evropske komisije.

U pregovore sa Evropskom komisijom uključila su se regulatorna tela Srbije, Makedonije i Crne Gore. Pošto je reč o kandidatima za članstvo u EU, tri zemlje traže ista prava kao i članice Unije.

Evropskom regulativom cena roaminga u Uniji je ograničena. Za sve odlazne pozive plaća se 29 evro centi, dok je minut u odlaznom saobraćaju sedam centi.

U poslednje četiri godine korišćenje mobilnih telefona u Srbiji je značajno poraslo. Građani su prošle godine proveli 11,7 milijardi minuta telefonirajući i poslali isto toliko sms poruka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija mobilni telefoni mobilni telefon mobilni operateri mobilna tarifa mobilna telefonija roming ukidanje rominga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana