Tekst objavljen: 19.08.2013 12:00        


Građani najredovnije plaćaju kablovsku i mobilni telefon. Infostan uspeva da naplati 95 odsto računa, ali tek trećina njegovih korisnika redovno izmiruje obaveze. EPS-u domaćinstva duguju 50 milijardi dinara, a procenat naplate je 86 odsto.

Vodič za plaćanje računa: Kako izbeći zatezne kamate

Zbog toga se komunalna preduzeća sve češće dodvoravaju građanima koji osim popusta imaju pravo i na otpis dugovanja, pa i jeftinije karte u bioskopima.

Internet uspore, pa isključe

U kablovskom operateru SBB, gde je procenat naplate 98 odsto, posle dva neplaćena računa isključuju uslugu. Pogodnosi za redovne platiše ne postoje, kao ni opcija avansnih uplata. Pojedini operateri posle prvog neplaćenog računa uspore internet.
EPS redovnim platišama odobrava popust od pet odsto ako račun plate do 25. u mesecu. Dugovanja do kraja maja 2013. je moguće platiti na period od 12 do 120 rata. Godinu dana se, recimo, može plaćati dug od 10.000 do 50.000 dinara.

Građani koji jednokratno izmire ovakve obaveze imaju pravo na otpis i do 40 odsto duga. S druge strane, za svako kašnjenje korisnici plaćaju mesečnu zateznu kamatu koja ide i do 15 odsto.

Dobijaju i opomenu, a ako se o nju ogluše, sledi isključenje struje.

Neredovne platiše mobilnog prvo dobiju SMS da nisu platili račun 3-6 dana od isteka roka. Ako ni 10 dana od opomene ne izmire obaveze, neće moći nikoga da zovu narednih mesec dana. Ako ne plati račun ni u tom periodu, obustavljaju se i dolazni pozivi.
Popust od pet odsto za plaćanje računa do 15. u mesecu ostvaruju i korisnici Infostana, a redovne platiše imaju pravo i na jeftinije karte za pozorište. Penzioneri, recimo, imaju popust od deset odsto, a maksimalnu subvenciju od 50 odsto mogu da koriste porodice palih boraca.

Dugove stare 10 godina moguće je platiti na 24 mesečne rate. Za svako kašnjenje korisnici plaćaju mesečnu zateznu kamatu.


Isključenja i penale, neretko treba očekivati i posle prvog neplaćenog računa za telefon. Ukoliko se, tako, obaveze za korišćenje fiksnog telefona ne izmire dva meseca isključuje se linija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zatezna kamata troškovi računi plaćanje računa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana