Tekst objavljen: 18.05.2013 12:29        


Statistika kaže da čak 14.000 poslodavaca u Srbiji ne isplaćuje zaradu na vreme. Ipak, građani se trude da svoje obaveze prema bankama regulišu, a sve kako bi izbegli plaćanje penala za kašnjenje u uplati koji u slučaju da je zajam u dinarima iznosi skoro 20 odsto.

Za kašnjenja u otplati rate penali čak 20 odsto

Glavni razlog, osim toga što ne žele da plaćaju penale, jeste i beleženje docnje u izveštaju Kreditnog biroa, a koji banke zahtevaju prilikom svakog odobravanja kredita, kreditne kartice ili dozvoljenog minusa.

Zakon dozvoljava da u slučaju da kada je cena kredita iskazana kroz nominalnu kamatnu stopu manja od zatezne kamate, banka tu kamatnu stopu može da obračunava za penale zbog kašnjenja. To je slučaj u Eurobanci gde su za kredite, kartice i dozvoljeni minus zatezne kamate iste kao i nominalne. Na taj način, banka sebe štiti da ne dođe u apsurdnu situaciju prema dužniku da mu je manja cena kad kasni u izmirivanju obaveza nego kad redovno plaća.
Sa svakim kašnjenjem građanima se umanjuje mogućnost da se ponovo zaduže. Izveštaji Kreditnog biroa čuvaju se tri godine.

Prema rečima bankara, njihovi klijenti koji dođu u situaciju da ne mogu da plate obavezu ne ignorišu problem, već traže način da im se dug prolongira ili samo da plaćaju kamatu, a posle godinu do dve i glavnicu.

Zakon o zateznoj kamati stupio je na snagu krajem prošle godine, a njime je ukinut model obračuna kamate na kamatu, što je ranije bio slučaj i što je one što kasne dovodio u nezavidnu situaciju.

Slavica Đorđević, član Izvršnog odbora Komercijalne banke, kaže da banka obračunava zateznu kamatu u skladu s tim zakonom.

- Konkretno, to znači da na potraživanja u dinarima banka primenjuje trenutnu visinu referentne kamatne stope NBS koja iznosi 11,25 odsto godišnje, uvećano za osam procentnih poena na iznos potraživanja. Zaduženja vezana za evro građani izmiruju u dinarskoj protivvrenosti po srednjem kursu na dan uplate, a u iznosu kamatne stope od 0,5 odsto koju primenjuje Evropska centralna banka uvećanu za osam procentnih poena - kaže Đorđević.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke prezaduženost zaduženost otplata kredita kašnjenje u otplati krediti zatezna kamata bankari banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana