Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 19.03.2013 7:24        


Ne zna se da li se građani Srbije sve teže odlučuju da uzmu novi kredit ili imaju veći problem kod otplate starih obaveza. Podaci Udruženja banaka Srbije i Kreditnog biroa govore da su se prošlog meseca dugovanja stanovništva zaustavila na sumi od 587 milijardi dinara.

Za kredit na proveri računi za struju i komunalije

U najkritičnijoj situaciji su oni koji kasne s otplatom po više meseci, a svoje obaveze ne može redovno da izmiruje čak 130.000 građana duže od 90 dana.

Kod provera sposobnosti traži se obavezno da je zaposlen bar šest meseci kod istog poslodavca. A onda se pogleda i gde radi. Naravno da je problematično odobriti zajam klijentu koji radi u preduzeću za koje je stečaj izvestan. Direktor sektora za razvoj novih proizvoda Goran Milićević kaže da se kod odobravanja kredita pažljivo procenjuju perspektive kompanije u kojoj zaposleni radi. Što se tiče sigurnog zajma kaže da je to danas samo onaj koji je pokriven sa sto odsto depozita, bilo preko samog klijenta bilo preko žiranta.
Novi klijenti su sve obazriviji kada treba da se zaduže, a još oprezniju su bankari koji građane provlače kroz sito i rešeto. Od Kreditnog biroa više se ne traže samo podaci o prostoj zaduženosti klijenta, odnosno ima li kredit, koliki je i da li ga redovno vraća, kolika su mu redovna primanja, već se traži i niz drugih podataka.

Recimo, pitaju da li je zajam koji klijent već ima indeksiran i u kojoj valuti, da li je u dinarima? Zatim da li je klijent žirant za neki drugi zajam i kako se taj kredit vraća. Posebno se obraća pažnja na” minus” i zaduženja po karticama.

Kreditni biro sada prati podatke o zaduženosti i obavezama klijenata kod finansijskih kuća. Predviđeno je da u te podatke uđu i druga zaduženja poput poreza, računa za struju, komunalne usluge i slično.

Međutim, prve provere su pokazale da su ti podaci kod nas prilično nesređeni pa samim tim i nepouzdani. To znači da će banke, lizing kompanije i slične kuće još sačekati pre nego što i ovi podaci uđu u zvaničnu sliku finansijske sposobnosti klijenta.

Kada je pre sedam-osam godina počela kod nas ekspanzija kredita namenjenih građanima oni su se lako dobijali.

Na pitanje ko je danas siguran klijent pred kojeg bi banke prostrle crveni tepih, znajući da će im sve rate isplaćivati na vreme, Raško Tomašević iz Kredi Agrikol banke zadužen za istraživanje tržišta kaže da "takav ne postoji".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
račun za struju komunalije Srbija klijenti banke klijent banke kreditni biro krediti kredit banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana