Tekst objavljen: 15.07.2013 11:50        


Ako se na letovanje krene sopstvenim automobilom, važno je razmišljati i o osiguranju u slučaju nezgode prilikom putovanja. U slučaju saobraćane nesreće u inostranstvu važno je napraviti razliku da li je u nezgodi učestvovalo strano vozilo iz države u kojoj se sudar desio, ili iz neke druge zemlje, jer je u tom slučaju situacija komplikovanija.

Idemo na more: Šta ako dođe do sudara van zemlje

- Ako se naš građanin sudari sa državljaninom Grčke u Grčkoj, na primer, oštećeni se odmah obraća osiguravajućem društvu u toj zemlji koje je izdalo polisu auto-odgovornosti - objašnjavaju u Udruženju osiguravača Srbije.

- U slučaju da nema povređenih i da materijalna šteta nije velika, popunjava se Evropski zapisnik o saobraćajnoj nezgodi. Ukoliko u nezgodi ima povređenih ili poginulih, na lice mesta izlazi policija koja sačinjava zapisnik. Naša sugestija je da se u svakom slučaju insistira na izlasku policije na lice mesta. Ukoliko se ispostavi da je vozilo neregistrovano ili neosigurano, treba se obratiti Garantnom fondu posećene zemlje.

Snimanje štete i izrada zapisnika se može uraditi u društvu onoga ko je uzrokovao štetu ili uslužno u bilo kom osiguravajućem društvu u Grčkoj.

Štetu uvek plaća osiguravajuća kuća štetnika, osim ako je reč o neosiguranom ili nepoznatom vozilu. Tada štetu plaća Garantni fond posećene zemlje. Ako je udes prouzrokovalo vozilo iz Srbije, koje je neosigurano ili neregistrovano, garant je Biro zelene karte Srbije.



Ako se, na primer, u Grčkoj desi saobraćajna nezgoda između dva stranca, recimo makedonskog i srpskog državljanina, pre svega postoji mogućnost obraćanja direktno osiguravaču makedonskog građanina, ako je on izazvao nezgodu.

- Moguće je zahtev uputiti i Grčkom birou, a postoji i treća mogućnost: to je obraćanje bilo kom osiguravajućem društvu iz Grčke koje bi, ukoliko dobije potvrdu pokrića i saglasnost od makedonskog osiguravača, moglo obraditi i isplatiti štetu - navode u Udruženju osiguravača.

Dokumentacija je ista u svim slučajevima: policijski zapisnik (evropski izveštaj), rešenje sudije za prekršaje ili krivična presuda, zapisnik o oštećenju vozila sa fotografijama, predračun ili račun o popravci, saobraćajna, vozačka dozvola...

- U slučaju da je Makedonac kriv, bilo bi neophodno pribaviti i zelenu kartu tog vozila - kažu u Udruženju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili auto osiguranje osiguranje automobila saobraćajna nesreća osiguranje saobraćajnih nesreća bezbednost na drumu vozači vožnja sudar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana