Tekst objavljen: 10.08.2012 15:11        


Vozači u Srbiji ne mogu da se otmu utisku da su najredovniji „punioci“ budžeta Srbije, ali i kasa banaka, osiguravajućih kuća, raznoraznih agencija, auto-servisa ovlašćenih i onih divljih, parking servisa...

Novi udar na vozače - skuplje auto-osiguranje

Najnoviji udar na džepove prosečnih srpskih vozača, čini se, pripremaju osiguravajuće kuće.

Kako se u poslednje vreme sve glasnije govori, osiguravači u Srbiji su spremni da zatraže povećanje cena polisa obaveznog auto-osiguranja. Kažu, porastao je i broj saobraćajnih udesa - šteta za 15 odsto (kada je smanjen posle uvođenja novog Zakona o saobraćaju, niko se nije setio da predloži sniženje cena), a pozivaju se i na „sudsku praksu“ po kojoj su nadoknade za štetu sve veće. 

Osiguravači su izvukli jak adut na sto - kada su cene usklađene poslednji put, evro je vredeo 76, a sada vredi 118 dinara. Rekosmo da se osiguravači pozivaju i na cene u regionu. Polisa u Srbiji, prosečno, košta 90 evra. U Makedoniji je 120, u Crnoj Gori 140, a u Hrvatskoj čak 180 evra. To što su nama plate najmanje u regionu, izgleda nema mnogo uticaja na ovu kalkulaciju.


Pri tome, izračunali su i da je kurs dinara prema evru opao za 35 odsto otkako su 2008. godine uskladili svoje cene.

Ipak, čini se, bez obzira na muke vozača, da će cene auto-osiguranja ipak porasti. To što su naše prosečne zarade male, nije nikakav značajan tas na vagi za „precizno merenje“. Kada visina štete preti da prevaziđe visinu sume koja je data za osiguranje, jedini izlaz je poskupljenje polise, ili nema isplate štete.

Ruku na srce, minimalna cena polise nije menjana od 2008, što je u Srbiji veoma retka pojava. Sadašnje cene od 5.328 do 15.628 dinara, u zavisnosti od zapremine i snage motora automobila, najniže su u regionu.

U osiguravajućim kućama kažu da na duži rok ta tarifa nije održiva, jer neće moći da pokriva troškove sprovođenja osiguranja (obrade i isplate šteta, provizija pri tehničkim pregledima), nabavke originalnih rezervnih delova iz inostranstva, a tu su i štete u inostranstvu, jer sve više naših građana putuje (ukidanje viza).

U međuvremenu je uvedena i naknada za video-nadzor auto-puteva od 1,2 odsto za svaku polisu auto-osiguranja, što je još jedan razlog za poskupljenje, smatraju u UOS.


CENE U REGIONU

Srbija - Obavezno osiguranje za „punto klasik“ u Srbiji košta 7.145 dinara.

Bosna i Hercegovina - Obavezno osiguranje za isto vozilo u BiH iznosi 230 KM (jedna KM - 60,47 dinara), što znači da Bosanci plaćaju skoro duplo više od naših vozača.

Crna Gora - Obavezna polisa za „punto klasik“ u Crnoj Gori je 118,47 evra, što bi bilo oko 14.000 dinara.

Hrvatska - 2.926,41 kuna je cena obaveznog osiguranja za „puntić“, što, prevedeno u dinare, iznosi čak 43.800 dinara. Ovoliko bi (najskuplje) platili stanovnici Zagreba, jer se u Hrvatskoj i iznos premije razlikuje od grada do grada.

Slovenija - Vlasnik „punta“ za obavezno osiguranje u Sloveniji plaća 409,32 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
auto osiguranje saobraćajna nesreća saobraćajni udes osiguranje saobraćajnih nesreća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana