Tekst objavljen: 29.08.2012 9:04        


Letovanje može da vam se pretvori u najgoru noćnu moru u slučaju da vam neko samo „očeše“ automobil.

Saobraćajka u inostranstvu. Šta uraditi?

Šta, na primer, ukoliko vas u Crnoj Gori vozilom udari Slovenac ili Rus? Ili na vas u Solunu naleti Grk koji pritom pobegne, ili vas „čukne“ neregistrovani automobil? Kakva je procedura, kome da se obratite, koga da pozovete?

Dogovor

Većina ljudi pre polaska na put ne razmišlja o tome koji su sve rizici i problemi mogući i kako da se izbore s njima. Za početak, morate biti osigurani.

Proverite dobro da li je u zemlji u koju putujete i dalje na snazi „zeleni karton“ ili vam on više nije potreban.

U situaciji nekakve nezgode, od velike pomoći je evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi - šteti. Ipak, najbolje je da, u slučaju ma kakvog udesa, izbegavate bilo kakve dogovore, sporazume i slične situacije, već odmah pozovite policiju.

Saobraćajci će obaviti uviđaj, sačiniti zapisnik, a vi obavezno zatražite kopiju.

Time bi sve moralo da bude u redu. Ipak, nije naodmet pozvati nadležni biro osiguranja (na „zelenom kartonu“ je upisan broj, a ukoliko nema tog dokumenta, pozovite svoje osiguranje i pitajte za savet), pa kada dođe njihov procenitelj štete, on će napraviti zapisnik o šteti s precizno navedenim oštećenjima, delovima za zamenu i slično.

Naravno, morate ispuniti i „evropski izveštaj“, a posebnu pažnju posvetite odeljku o registarskoj oznaci automobila koji je učestvovao u sudaru. „Evropski izveštaj“ je najbitniji u ovom slučaju, gde nema „zelene karte“ i polise o auto-odgovornosti.

Isplata

Možda i najbitnije jeste pitanje ko isplaćuje štetu. Za taj posao zadužen je nadležni biro (osiguravajuća kuća) u toj zemlji, bez obzira na to da li je krivac za udes državljanin te zemlje ili stranac. Čak i u slučaju da se „čuknu“ vozila dva naša državljanina, na primer u Grčkoj, njihov biro plaća odštetu.

Policija

U slučaju da automobil koji vas je udario nije osiguran ili je vozač pobegao s mesta nezgode, procedura ostaje ista. Pozove se policija, a biro opet isplaćuje štetu iz posebnog garantnog fonda.

Ipak, ima slučajeva kada se sve, po Marfijevom zakonu, zakomplikuje, kada vam se čini da ste žrtva neke urote i da ni policija ni osiguravajuća kuća ne razumeju kakva vas je muka snašla. Onda je najbolje da se obratite za pomoć nekom od naših diplomatskih predstavništava - ambasadi ili konzularnom odeljenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiguranje saobraćajnih nesreća saobraćajna nesreća saobraćajni udes auto osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana