Tekst objavljen: 14.10.2019 9:15        


Vladimir Đorđević, generalni direktor Vise za jugoistočnu Evropu, izneo je nekoliko zanimljivih podataka o bezbednosti kada je reč o korišćenju kartica, kao i o prednostima ovog načina plaćanja

"Bezbednost - jedan od najvećih prioriteta kompanije Visa"

Koliko je bezbedno beskontaktno plaćanje?

Bezbednost plaćanja predstavlja jedan od najvećih prioriteta kompanije Visa, a kartice za beskontaktno plaćanje su bezbedne koliko i druge kartice sa čipom. Beskontaktne kartice imaju nekoliko slojeva zaštite uključujući EMV čip, nizak limit transakcije, kratak domet čitanja kartice i jedinstvenu enkripciju, a rezultat toga je da je zloupotreba ili falsifikovanje kartica gotovo nemoguće. Visa i finansijske institucije takođe nadgledaju transakcije u realnom vremenu, radi identifikovanja sumnjivih ili neuobičajenih transakcija i sprečavanja prevare.

Platne kartice sa EMV čipom generišu jedinstveni kod za svaku pojedinačnu transakciju koji može odobriti samo banka koja je karticu izdala korisniku. Kao rezultat, podaci sa ukradene kartice su praktično beskorisni u trenutku samog plaćanja.

Visa ulaže značajna sredstva u napredne tehnologije za borbu protiv zloupotrebe i prevare i kontinuirano razvija i koristi nove i inovativne programe u cilju smanjenja slučajeva zloupotrebe i bolje zaštite korisnika kartica. Napori koje Visa ulaže su doveli do stabilizacije stope zloupotrebe, koja je sada blizu istorijskog minimuma, što je korisnicima kartica omogućilo da sa sigurnošću koriste Visa kartice. Činjenica je da je zbog tehnoloških inovacija i poboljšanja u upravljanju rizikom stopa zloupotrebe pala za više od dve trećine u prethodne dve decenije.

Može li doći do ,,podizanja’’ sredstava sa računa bez znanja korisnika kartice ako beskontaktnu karticu slučajno približimo POS terminalu? Da li može doći do dvostrukog plaćanja ako beskontaktnu karticu držimo u blizini POS terminala duže nego što je to potrebno?

Da bi se izvršilo plaćanje, kartica mora biti u veoma bliskoj blizini uređaja za učitavanje – generalno manje od 4cm – i u ispravnom položaju za prenos informacija sa kartice. Ako se podaci ukradu, mala je verovatnoća da će se izvršiti prevara bez dodatnih informacija potrebnih za proveru kupovine.

To uključuje adresu fakturisanja, trocifreni kod koji se štampa na pozadini kartice ili jednokratno korišćenje koda koji generiše sam čip.

Takođe, izvršiti takav scenario je u praksi moguće samo u slučaju da postoji dogovor između lica koje vrši zloupotrebu ili prevaru i predstavnika prodajnog mesta ili trgovca, na čije ime je terminal za plaćanje registrovan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za koji iznos je potrebno uneti PIN prilikom plaćanja beskontaktnim karticama?

Za transakcije ispod 4,000 dinara (banka izdavalac i banka prihvatilac imaju diskreciono pravo da odrede niži limit) potrebno je ,,samo prisloniti i platiti’’ beskontaktnom Visa karticom preko uređaja koji podržava beskontaktno plaćanje i u tom slučaju nema potrebe za potpisom ili unošenjem PIN-a.

Koje su šanse da dođe do prevare ili zloupotrebe (neodobreno plaćanje u slučaju izgubljene ili ukradene kartice)?

U slučaju gubitka kartice ili krađe, neophodno je odmah pozvati banku koja je izdala karticu i prijaviti njen gubitak. Banka će blokirati karticu, nakon čega nije moguće izvršiti transakciju tom karticom. Ukoliko je kartica ukradena i ukoliko je lopov uspeo da obavi kupovinu u iznosu manjem od 4.000 RSD, primićete SMS poruku sa obaveštenjem o izvršenoj transakciji na mobilni telefon, a zatim treba obavestiti banku koja je izdala karticu o spornoj transakciji i dobićete svoj novac nazad.

Koji je udeo beskontaktnih plaćanja u ukupnim plaćanjima Visa karticama (u odnosu na broj i vrednost transakcija)?

Beskontaktno plaćanje je jednostavno, samo prislonite karticu da biste platili. Korisnici mogu da prislone karticu da bi platili beskontaktnom karticom za samo par sekundi, čime se ubrzava plaćanje na samom prodajnom mestu. Uglavnom, kada se beskontaktne kartice jednom uvedu na tržište, korisnici se brzo prilagode i usvoje ovaj način plaćanja. Mnoga tržišta su brzo prešla od simboličnog jednocifrenog broja beskontaktnog plaćanja do više od 50 procenata, u roku od samo godinu i po do dve godine. Na primer, u Australiji broj beskontaktnih plaćanja prelazi 90%, u Engleskoj je viši od 60%, dok je u Kanadi preko 50%.

U svetlu toga, Srbija veoma napreduje. Za malo više od godinu dana, primećen je veliki porast beskontaktnog plaćanja u pogledu obima plaćanja- 136%, tako da je danas udeo beskontaktnog plaćanja veći od 50%. Ovo je veoma dobar rezultat i postoji još prostora za napredak. Da bismo ovu mogućnost podigli na viši nivo, sarađujemo sa mnogim zainteresovanim stranama u cilju nastavka implementacije ovog načina plaćanja na tržištu. Ovo, takođe, uključuje nastojanje da se podigne svest potrošača i u tom smislu, mi smo sponzori velikih kulturnih događaja poput EXIT muzičkog festivala i Belgrade Beer Fest-a, gde smo omogućili korisnicima nove načine plaćanja i promovisali ih sa posebnim povlasticama kao što su popusti i druge privilegije.

1 komentar

  1. User image
    Mikula 29.01.2020 10:18

    Da li je moguće isključiti opciju beskontaktnog plaćanja? Ako korisnik to ne želi zbog realne mogućnosti nestanka, otuđivanja kartice i neovlašćenog plaćanja u okviru limita sve do prijave nestanka.. Ako korisnik želi da svaka transakcija bude praćena zahtevom za pin kod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pr sadržaj Visa platne kartice kartice visa kartice vladimir đorđević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana