Tekst objavljen: 21.12.2021 9:00        


Veliki broj investitora na svetskim berzama želi neki siguran izvor zarade, koji neće biti pod uticajem turbulentnih promena cene akcija. Pitali smo TradeWin24 koji je to najbolji pasivni izvor zarade na berzi i odgovor je jednostavan- dividenda!

Dividenda kao najbolji pasivni izvor zarade na berzi! TradeWin24 objašnjava zašto


Dividenda predstavlja deo profita kompanije koji je isplaćen vlasnicima akcija date kompanije.

Kompanija može odlučiti da ostvareni profit u jednoj godini:

1. Raspodeli u potpunosti u vidu dividendi
2. Reinvestira u nove projekte
3. Deo raspodeli u vidu dividende, a deo reinvestira u nove projekte i širenje biznisa
4. Iskoristi za otkup sopstvenih akcija, smanjenje duga i slično.

Mi ćemo se u ovom tekstu baviti isključivo onim delom profita kompanije koji se koristi za isplatu dividende. Pa da krenemo od početka.

Koji su tehnički uslovi neophodni kako bi dividenda bila isplaćena?

Za kupovinu i prodaju akcija neophodan je broker i brokerski račun. Na tom brokerskom računu možeš držati i gotovinu i akcije koje poseduješ u svom portfoliu. Dividenda će takođe biti isplaćena na taj isti račun. Prilikom isplate dividende povećava se iznos gotovine na trgovačkom računu za iznos dividende. Iznos koji leže na trgovački račun je automatski umanjen za porez na dividendu, što znači da na račun leže neto iznos dividende. Izveštaj o trgovanju koji je svaki broker u obavezi da ti dostavi mora sadržati i informaciju o isplati dividende.

TradeWin24 kao licencirani broker koji pruža pristup najvećim svetskim berzama ti ovo omogućava!

Otvori trgovački račun na kome ćeš posedovati akcije i primati isplatu dividende.

Važni datumi za isplatu dividende

Prvo ćemo objasniti koje datume moraš ispratiti kako bi dobio dividendu određene kompanije. Naravno, prvi i osnovni uslov za dobijanje dividende je posedovanje akcije date kompanije.

Međutim, puko posedovanje akcije nekada ne znači da ostvaruješ uslov za isplatu dividende. Taj uslov će isključivo zavisiti od sledećih datuma:

· Declaration Date- dan objave dividende kada kompanija informiše investitore da će isplaćivati dividende i koji je iznos dividende

· Record Date- dan evidencije dividende na koji obavezno moramo posedovati akciju da bismo dobili dividendu

· Ex-Dividend Date- dan do koga najkasnije možemo kupiti akciju kompanije kako bismo dobili isplatu dividende (to je obično jedan radni dan pre dana evidencije).

· Payment Date- dan isplate dividende.



Dividenda se uglavnom isplaćuje kvartalno ili godišnje.

Bitno je znati da ako prodaš akciju nakon Ex-Dividend Date, i dalje dobijaš isplatu za taj period. Verovatno bi mnogi od vas pomislili da mogu nasamariti berzu tako što će kupiti akciju 2 dana pre Record Date-a pa je prodati na dan Payment Date-a. Međutim, ovo je pogrešno razmišljanje. Ukoliko je dividenda recimo 1%, obično se na dan kada se dividenda isplaćuje cena akcije smanji za 1% tako da se taj efekat anulira na kratak rok.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dividendni prinos ili dividend yeald

Dividendni prinos predstavlja prinos koji investitor ostvari u procentualnom iznosu u odnosu na cenu akcije.

Dividendni prinos se računa na sledeći način:

Dividendni prinos= (Iznos godišnje dividende/Cena akcije)x100

Na primer, ako je cena akcije 200 USD a isplaćena godišnja dividenda po akciji 4 USD, onda dividendni prinos iznosi:

Dividendni prinos= (4/200)x100= 2%

Da li je uvek bolje birati kompanije koje isplaćuju visoke dividende?

Ne postoji tačan ili jedinstven odgovor na ovo pitanje. On zavisi isključivo od toga šta investitor kupovinom neke akcije želi da postigne.

Ukoliko je investitor manje sklon riziku onda mu posedovanje akcija koje isplaćuju veću dividendu omogućava da bude “mirniji” u turbulentnim vremenima kada dođe do pada cene akcija. Ovakva vremena su jednostavno neminovna i u njima se vidi ko je u stanju da izdržu tu psihološku igru zvanu berza. Redovan dividendni prinos ume da bude veoma dobra psihološka potpora kada dođe do veće panike na tržištu.

Sa druge strane, oni investitori koji su skloniji riziku će birati kompanije sa niskom dividendom (ili one koje čak uopšte ne isplaćuju dividendu) jer očekuju značajan rast cene akcija. Dobar primer ovakvih kompanija su tehnološke kompanije koje imaju značajan potencijal rasta i gde je investitoru mnogo isplativiji prinos od 50,100 ili 150% godišnje umesto nekog simboličnog dividendnog prinosa od recimo 2 ili 5% godišnje. Još konkretniji primer ovakve kompanije je Tesla, koja poslednjih nekoliko godina nije isplatila nikakvu dividendu ali je zato cena akcije drastično porasla i njenim investitorima omogućila ogroman prinos. Primera radi, samo u 2021.godini. ostvaren je rast cene akcija Tesle od oko 47%.

Da rezimiramo.

Kompanije koje isplaćuju dobru i redovnu dividendu su uglavnom kompanije koje su velike, zrele, razvijene i nemaju velike mogućnosti za dalji rast. Pored toga što nemaju puno prostora za dalji rast, njihov poslovni model često zahteva vrlo malo ulaganja, to jest, mali su operativni troškovi dok sam biznis generiše dovoljnu količinu slobodnog keša. Ovakva situacija je idealna za plaćanje dividende.

Sa druge strane, kompanije koje ne isplaćuju dividendu ili isplaćuju neki simboličan iznos dividende, su kompanije koje imaju dobre prilike za ulaganje, značajan potencijal budućeg rasta i visoke potencijalne prinose. Ovde spadaju na primer mnoge tehnološke kompanije.

U tom smislu, odgovor na pitanje da li je bolje birati kompanije sa visokom ili niskom dividendom zavisi prvenstveno od toga koji je cilj tvog ulaganja i u kakav tip kompanije želiš da ulažeš.

Poreski tretman dividende

Na koji način plaćaš porez na dividendu ukoliko poseduješ akcije stranih kompanija?

U ovom slučaju emitent akcije je nerеzident i u velikom broju zemalja emitenti uplaćuju porez na dividendu umesto svojih akcionara. Ovo podrazumeva da automatski plaćaš porez u stranoj zemlji. Ali šta se u tom slučaju dešava? Zašto plaćaš porez u stranoj zemlji, a ti si poreski rezident Srbije? Zašto se plaća porez na dividende po većoj stopi nego u Srbiji? Hoće li ti Poreska uprava tražiti da platiš porez na dividendu i u Srbiji?

Mnogo je pitanja i nedoumica. U nastavku ćemo nastojati da ti razjasnimo poreski tretman dividendi i dobru praksu kada je porez na dividendu plaćen u zemlji emitenta.

Prvo što je važno napomenuti je da postoje zemlje sa kojima Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Listu ovih zemalja možeš pogledati na sajtu mnistarstva finansija u delu gde se nalaze ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Sa druge strane su zemlje sa kojima Republika Srbija nema potpisan ovakav tip ugovora. U oba slučaja gleda se dobrobit poreskog obveznika. U slučaju kada Republika Srbija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primenjuje se manja poreska stopa. Ukoliko sa zemljom emitenta akcije Republika Srbija nema potpisan Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja postoji institut „poreskog kredita“ propisan Zakonom o porezu na dohodak građana, članovi 11. i 12.

Što se tiče zemalja sa kojim Srbija ima potpisan sporazum uglavnom se primenjuje pravilo naplaćivanja niže poreske stope. Uzećemo primer Sporazuma sa Kanadom koji se primenjuje na lica koja su rezidenti jedne od država potpisnica ili imaju državljanstvo obe zemlje. Stopa poreza na prihod od dividende u Srbiji je 15% a u Kanadi 30%. Sporazumom je definisano da se primenjuje poreska stopa od 15%. Važno je napomenuti da se ova stopa primenjuje samo ukoliko vlasnik akcije poseduje manje od 25% učešća u kapitalu date kompanije.

Ukoliko porez na prihod od dividende nije plaćen u zemlji emitenta, u obavezi si da prijaviš ostvareni prihod Poreskoj upravi. Ukratko, prilikom prijave navodi se osnov prihoda, visina prihoda i slično te se na osnovu prijave poreza obračunava i visina poreza.

TradeWin24 svojim klijentima besplatno izdaje potvrde o plaćenom porezu na dividendu.

U svakom slučaju, porez na dividendu mora biti plaćen. Način i mesto plaćanja zavise od situacija koje smo prethodno naveli.

Ovim tekstom smo se trudili da obuhvatimo sve najvažnije aspekte koji se odnose na dividendu. TradeWin24 kao broker #1 u Srbiji za inotrgovanje ti nudi direktan pristup na preko 135 svetskih berzi i investiranje u preko 30,000 instrumenata za trgovanje. Za sve nedoumice vezane za isplatu dividende i plaćanje poreza na dividendu možeš nas kontaktirati putem mejla support@tradewin24.com.

Nauči o investiranju i dividendama na Berzanskoj akademiji u okviru Kursa investiranja na berzi.

Iskoristi novogodišnju akciju i ostvari 60% popusta na cenu kursa do 31. decembra!

Naš tim ti želi uspešno investiranje!

1 komentar

  1. User image
    Marko 21.12.2021 12:33

    Odlican tekst

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berzanska akademija trgovina na berzi pr sadržaj tradewin24 vodič za trgovinu na berzi dividenda trgovina akcijama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana