Tekst objavljen: 12.10.2019 15:00        


Vladimir Đorđević, generalni direktor Vise za jugoistočnu Evropu, izneo je nekoliko zanimljivih podataka o bezbednosti kada je reč o korišćenju kartica, kao i o prednostima ovog načina plaćanja

"Iza svake Visa kartice je sistem koji nikad ne spava"

Koliko je bezbedno beskontaktno plaćanje?

Sigurnost plaćanja i poverenje korisnika su prioriteti poslovanja kompanije Visa, i imperativ pri razvoju i implementaciji svakog novog proizvoda. Beskontaktna tehnologija omogućila je još jednostavnija i brža plaćanja, pri čemu su transakcije ovim karticama sigurne i sa sobom ne nose dodatnu dozu rizika ili razloga za brigu. Reč je o veoma naprednoj tehnologiji, a ja bih ovde naveo samo nekoliko primera, koje verujem da korisnici mogu lako da razumeju. Pre svega, želim da podsetim i naglasim da Visa i finansijske institucije – banke korisnika, nadgledaju transakcije u realnom vremenu radi identifikovanja sumnjivih ili neuobičajenih transakcija i sprečavanja potencijalne zloupotrebe.

Dakle, iza svake od Visa kartica je sistem koji nikada „ne spava“. Naša mreža - VisaNet ima mogućnost da obradi XXX poruka o transakcijama u sekundi. Zatim, ove kartice imaju nekoliko tzv. nivoa zaštite, uključujući EMV čip. U fizičkom svetu to bi bilo kao da imate nekoliko brava na vašim ulaznim vratima. Još jedna od mera predostrožnosti je novčani limit za transakcije koji možete obaviti bez unošenja pina, kao i određena, neophodna, udaljenost od beskontaktnog čitača (kratak domet čitanja kartice). Platne kartice sa EMV čipom generišu jedinstveni kod za svaku pojedinačnu transakciju koji može odobriti samo banka koja je karticu izdala korisniku. Zbog toga su, slučaju krađe, podaci sa kartice praktično neupotrebljivi u trenutku plaćanja. Visa ulaže značajna sredstva u napredne tehnologije i inovativne programe u cilju smanjenja potencijalnih zloupotreba i zastite podataka korisnika kartica.

O uspehu koji je Visa, kao i cela platna industrija, postigla na ovom polju najbolje svedoči podatak da su zloupotrebe danas na nivou istorijskog minimuma, pri čemu je samo u poslednje dve decenije, stopa zloupotrebe pala za više od dve trećine.

Može li doći do ,,podizanja’’ sredstava sa računa bez znanja korisnika kartice ako beskontaktnu karticu slučajno približimo POS terminalu? Da li može doći do dvostrukog plaćanja ako beskontaktnu karticu držimo u blizini POS terminala duže nego što je to potrebno?

Pre svega, da bi se izvršilo beskontaktno plaćanje, karticu morate prisloniti terminalu za plaćanje (generalno manje od 4cm) i pri tom ona mora biti u ispravnom položaju za prenos informacija. Čak i ako se desi da podaci budu kompromitovani, veoma je mala verovatnoća da se plaćanje tom karticom može izvršiti bez dodatnih informacija potrebnih za odobrenje kupovine. Te informacije, između ostalog, uključuju i: adresu fakturisanja, trocifreni kod koji se štampa na pozadini kartice ili jednokratno korišćenje koda koji generiše sam čip. Takođe, da bi se ovakav scenario realizovao u praksi, moguće je samo u slučaju da postoji dogovor između lica koje pokušava da izvrši zloupotrebu i predstavnika prodajnog mesta ili trgovca, na čije ime je registrovan terminal za plaćanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za koji iznos je potrebno uneti PIN pri plaćanju beskontaktnim karticama?

Za transakcije ispod 4.000 dinara (banka izdavalac i banka prihvatilac imaju diskreciono pravo da odrede niži limit) potrebno je ,,samo prisloniti i platiti’’ beskontaktnom Visa karticom preko uređaja koji podržava beskontaktno plaćanje i u tom slučaju nema potrebe za potpisom ili unošenjem PIN-a.

Koje su šanse da dođe do zloupotrebe i neodobrenog plaćanja u slučaju ukradene kartice?

U slučaju gubitka kartice ili krađe, neophodno je odmah pozvati banku koja je izdala karticu i prijaviti njen gubitak. Banka će blokirati karticu, nakon čega nije moguće izvršiti transakciju tom karticom. Ukoliko je kartica ukradena i ukoliko je osoba koja je karticu ukrala uspela da obavi kupovinu u iznosu manjem od 4.000 RSD, primićete SMS poruku sa obaveštenjem o izvršenoj transakciji na mobilni telefon. Ukoliko se to dogodi, potrebno je da odmah kontaktirate banku koja je izdala karticu i dobićete novac nazad.

Koji je udeo beskontaktnih plaćanja u ukupnim plaćanjima Visa karticama?

Pre svega, želeo bih da naglasim da korisnici veoma brzo usvoje beskontaktni način plaćanja što potvrđuju tržišta na kojima je za manje od godinu dana udeo beskontaktnih plaćanja premašio 50%. Na primer, u Australiji broj beskontaktnih plaćanja prelazi 90%, u Engleskoj je viši od 60%, dok je u Kanadi preko 50%. U svetlu toga, Srbija veoma napreduje. Za oko godinu dana, primećen je veliki porast beskontaktnog plaćanja u pogledu obima plaćanja - 136%, tako da je danas udeo beskontaktnog plaćanja veći od 50%. Ovo je veoma dobar rezultat i postoji još prostora za napredak, što je zajednicki cilj kompanije Visa, banaka i partnera. Ovo, takođe, uključuje nastojanje da se podigne svest potrošača i u tom smislu, mi smo sponzori velikih kulturnih događaja poput EXIT muzičkog festivala i Belgrade Beer Fest-a, gde smo omogućili korisnicima nove načine plaćanja i promovisali ih uz posebne pogodnosti, kao što su popusti i druge privilegije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pr sadržaj intervju Visa kartica visa vladimir đorđević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana