Tekst objavljen: 08.02.2013 16:40        


Završen je prenos celokupnog akcijskog kapitala Emporiki banke u Alpha banku u skladu sa ugovorom o preuzimanju od 16. oktobra 2012. godine, koji se odnosi na prodaju Emporiki Bank S.A. („Emporiki“) od strane Crédit Agricole S.A (CréditAgricole“) u korist Alpha Bank A.E. („Alpha banka“).

Alpha banka preuzela Emporiki banku

Credit Agricole je prenela celokupan akcijski kapital Emporiki u Alphabanku.

Nakon potpisivanja Ugovora o kupoprodaji akcija i naknadnih prilagođavanja predmetne transakcije, CréditAgricole je izvršila povećanje kapitala Emporiki u ukupnom iznosu od 2,9 milijarde evra i upisala konvertibilne obveznice u vrednosti od 150 miliona evra koje se mogu konvertovati u obične akcije Alphabanke.

Upis obveznica predstavlja direktnu investiciju u Alpha banku kojom se, pored povećanja osnovnog kapitala Emporiki-a, dodatno podržavaju pokazatelji adekvatnosti kapitala.

Alpha banka i njeni akcionari imaće koristi od uvećanih rezervi kapitala što ih stavlja u povoljniji položaj prilikom predstojeće rekapitalizacije. Pro forma povećanje kapitala od strane Crédit Agricole i kupovina akcija Emporiki-a doprineće povećanju neto vrednosti imovine Alpha banke za 2,7 milijarde evra, sa stanjem na dan 30. septembar 2012. godine, ne uzimajući u obzir sinergije i druge potencijalne pozitivne finansijske efekte, kao što je poboljšanje performansi portfolia problematičnih plasmana.

Istovremeno, dobro obezbeđen kreditni portfolio Emporiki-a odgovara poslovnom pristupu Alpha banke. Pored toga, nakon prenosa kreditnog portfolia iz oblasti brodarstva u iznosu od 1,4 milijarde američkih dolara na Crédit Agricole grupu, ne preostaje nikakvo rezidualno finansiranje Emporiki-a od strane Crédit Agricole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Alpha bank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana