Tekst objavljen: 17.07.2013 15:53        


Eurobank Ergasias S.A. potpisala je sa Grčkim fondom za finansijsku stabilnost (HFSF) dva obavezujuća ugovora o kupovini 100 odsto akcija i glasačkih prava u bankama New TT Hellenic Postbank S.A. (HPB) i New Proton Bank S.A. (Proton).

Eurobank kupuje Hellenic Postbank i Proton Bank

Nakon kupovine banaka HPB i Proton, nova grupacija će imati 20.115 zaposlenih i 1.261 ekspozitura u sedam zemalja. Ovom transakcijom ostvariće se rast depozita za 12 milijardi evra, dok će porast ukupne aktive biti 23 odsto, odnosno 79,4 milijarde evra. Procenjuje se da kombinovana sinergija iz ove dve transakcije iznosi oko 200 miliona evra godišnje do 2015, uz trenutnu neto vrednost od oko 800 miliona.

Oslanjajući se na princip ,,jedna banka – dve robne marke’’, Eurobank je razvila detaljan plan integracije za Hellenic Postbank, čiji je cilj da se na najbolji način iskoriste konkurentske prednosti, uz poštovanje njene duge i velike tradicije. Po ovom obrascu, mreža ekspozitura banke HPB će ostati autonomna pod robnom markom ,,Postbank’’. Eurobank namerava da integriše mrežu ekspozitura banke Proton, uz garanciju kontinuiteta usluge njenim klijentima.

Povodom uspešne kupovine banaka HPB i Proton, generalni direktor Eurobank Hristos Megalu (Christos Megalou) izjavio je: ,,Kupovina banaka Hellenic Postbank i Proton Bank predstavlja veliku prekretnicu za Eurobank i proces restrukturiranja grčkog bankarskog sistema. Nakon što znatno ojača bazu kapitala i likvidnost, uz kombinovanje kreativnih snaga ove tri organizacije, Eurobank će moći da podrži grčke firme i stanovništvo i dodatno doprinese naporima vezanim za oporavak grčke ekonomije. Hellenic Postbank je važna institucija u grčkom bankarskom sistemu koju izuzetno cenimo i koja ima važnu ulogu u našoj proširenoj grupaciji i na bankarskom tržištu uopšte. Ostvarena je značajna sinergija u okviru nove grupacije od koje će koristi imati naši akcionari, grčka država i poreski obveznici.’’

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Eurobank

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana