Tekst objavljen: 07.01.2016 14:08        


Prvi poduhvat većine ljudi koji imaju mogućnost korišćenja kreditnih kartica je upravo njihovo otvaranje što pre. Nažalost, mnogi od njih su mladi, bez iskustva u planiranju svojih finansija i rukovođenju novcem.

 5 grešaka kod korišćenja kreditne kartice

To može dovesti do brojnih problema, često na kraju dovodi do loše finansijske situacije. Međutim, otvaranje kreditne kartice ne mora da bude katastrofalno - ako znate kako da ih pravilno koristite.

Izdvojili smo pet grešaka koje treba izbegavati.

1.Kašnjenje sa uplatom

Prilikom vađenja kreditne kartice službenik banke će vam reći datum kada vaše obaveze dospevaju na naplatu. Taj datum nikako ne smete da zaboravite. Većina kreditnih kartica će vam omogućiti grejs period od nekoliko dana, međutim kad istekne tih trideset dana, vi ćete biti prijavljeni kreditnom birou kao dužnik, a to utiče na vaš kreditni rezultat.
Ako vaš datum dospeća za vas pada u nezgodnom trenutku u mesecu, možete pozvati svoju banku i pokušati da promenite datum koji je više u skladu sa vašim mogućnostima.

2. Minimalna uplata

Svakog meseca postoji iznos koji je obavezan za uplatu. Međutim, u vašem je interesu da uplatite više od minimalne uplate.
Minimalna uplata samo obezbeđuje pravilnu uplatu mesečnih obaveza. Kada biste uplaćivali više od minimuma svakog meseca znatno biste skratili vreme otplate duga, a samim tim biste platili i manji iznos kamate.Veći iznos uplate je vama u interesu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


3. Povećanje limita po kartici

Ovo znači da ste prezaduženi i da ne možete da ispunite svoje obaveze na vreme. Većina korisnika kreditne kartice neracionalno troši i samim tim stvara dugove koje ne može da izmiri. Vođenje evidencije o zaduženju će vam pomoći da izbegnete da vam više rata dospeva na naplatu u istom mesecu. Većina tradicionalnih kreditnih kartica nudi dodatni keš, trebalo bi da znate da bi ovo trebalo da vam bude poslednja opcija. Uzimanjem dodatnog novca samo ćete povećati svoju zaduženost .
Gotovina unapred je jedan korak unazad koji će vam znatno produžiti i otežati otplatu duga po kreditnoj kartici.


4. Izbegavanje plaćanja

Ako ste se zadužili previše i ne možete platiti troškove ili znate da ćete zakasniti jedan mesec , obavestite svoju banku. U stvari, trebali biste otići u banku ... ozbiljno. Bankarski službenik vam može izaći u susret i pomoći vam u nalaženju najboljeg rešenja za nastalu situaciju.


5. Zatvaranje stare kartice

Možda ste otvorili svoju prvu kreditnu karticu sa 18 godina, a sada imate 28 godina i imate dobar kreditni rezultat. Možda ne koristite tu kreditnu karticu često i možda ćete shodno tome odlučiti da je zatvorite. To bi možda bilo pogrešno ukoliko vaša stara kreditna kartica ima bolje uslove i niže troškove nego nova.


Kreditne kartice su često naš prvi dodir sa nekom vrstom kredita. Važno je da znate kako najbolje da ih koristite, jer vaše ponašanje može uticati na vašu finansijsku budućnost. Koristite svoje kreditne kartice mudro i to vam može pomoći da ispunite svoje finansijske ciljeve.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prezaduženost kreditne kartice uplata greške u korišćenju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana