Tekst objavljen: 31.12.2013 10:45        


Bez obzira na to uživamo li sa njima ili ne, kolege viđamo svakodnevno. Neopreznim ponašanjem takvo se druženje može pretvoriti u vrlo neugodnu situaciju, a osim toga može vam dugoročno srozati reputaciju.

10 stvari koje ne smete reći kolegi s kojim radite

Portal Bussines Insider navodi deset stvari o kojima nikada ne bi smeli da pričate u kancelariji, a među njima su i pitanja koja jednostavno ne bi trebalo da budu postavljana.

1. "Jesi li trudna?" - Da je htela, ta bi vam koleginica to već dala do znanja. Čak i ako ste u pravu, verovatno ste je uvredili.

2. "Nisi učestvovao u kupovini poklona za šefa" - Ne moraju svi sudelovati u takvim kupovinama, tim pre što bi takve akcije trebalo da budu od strane šefova, a ne obrnuto.

3. "Zaista si mršav! Zašto ništa ne jedeš?" - Komentarisanje fizičkog izgleda ostalih zaposlenih jedna je od osnovnih tabu tema.

4. "To nije moj deo posla." - Umesto da pokazujete volju za radom, ovakvim izjavama odajete dojam nezainteresovanosti, a to vaši nadređeni zasigurno neće ceniti.

5. "Novi direktor mi se nikako ne sviđa!" - Čak i da vaša izava nikad ne dospe do direktora nije poželjno nepotrebno širiti negativnu energiju.

6. "Čuo sam da su njih dvoje zajedno." - Čim počnete širiti čak i bezazlene tračeve, kolege će smatrati da niste osoba kojoj se mogu poveriti.

7. "Koliko si rekao da imaš godina?!" - U ovakvim situacijama trebali biste pokazivati poštovanje, a ne čuđenje.

8. "Nemoj me ništa pitati." - Ako ste loše volje ili imate loš dan, probajte to sakriti i ponašati se profesionalno.

9. "Zašto si se danas tako uredio? Imaš li razgovor za posao?" - Ovim pitanjem kolegu stavljate u neugodan položaj da mora ili lagati ili poveriti važnu informaciju. S druge strane, ako razgovor za posao ne postoji, mora se brinuti jer vi mislite da ima.

10. "Tako sam mamuran."- Iako se možda čini simpatično, ovakve izjave pokopaće vašu reputaciju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao karijera kolege radno mesto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana