Zvanični kurs Evra za dan 11.05.21. :: 117.5749 rsd
Tekst objavljen: 26.11.2012 12:31        


Premda je model kreditne kartice pre svega bio namenjen većim kupovinama, poput bele tehnike, nameštaja ili plaćanja turističkog aranžmana, slaba kupovna moć uz ograničene izvore prihoda učinila je kreditnu karticu u Srbiji veoma bitnim sredstvom preživljavanja.

Čuvajte se kreditnih kartica: Kamate i do 30 posto

Zbog toga veliki broj građana ovu karticu koristi za kupovinu osnovnih životnih namirnica, ali i za jednostavan pristup gotovini koju svakog dana imamo sve manje.

Šta je kreditna kartica

Kreditna kartica korisniku omogućava plaćanje robe i usluga, kao i podizanje gotovine u okviru odobrenog kreditnog limita koji nam je banka odobrila.

Trošenjem odobrenog kreditnog limita na kartici, mi u stvari, pozajmljujemo novac od banke i na ovako pozajmljen novac banci plaćamo kamatu. Otplata kreditne kartice obavlja se na rate po modelu na 6, 12 ili 24 rata ili otplatom minimalnog procenta od potrošenog iznosa, najčešće pet odsto.

Kao i za sve kreditne proizvode, i za kreditne kartice postoji datum dospeća, odnosno datum do kojeg se mora izvršiti uplata rate ili minimalnog procenta.

„Viza”, „master”, „dina” i „amerikan ekspres”

Banke u Srbiji izdaju „viza”, „master”, „dina” i „amerikan ekspres” kreditne kartice. Iako je „dina” nacionalna platna kartica, korišćenje „vize”, „master” i „amerikan ekspres” kartica u potpunosti zadovoljava plaćanja i podizanje gotovine bilo gde u svetu.

Kreditna kartica se podiže uz obaveznu proveru kreditne sposobnosti klijenta, proverom podataka u izveštaju Kreditnog biroa, u kome su navedena sva naša kreditna zaduženja, iznosi ukupnog zaduženja, iznosi mesečnog zaduženja, i najbitnije redovnost u plaćanju obaveza.

Kartica sa određenim kreditnim limitom se odobrava uz kamatu, koja u zavisnosti od banke može biti prikazana na mesečnom ili godišnjem nivou. Na ovaj podatak svi nekako bez izuzetaka obraćamo najmanje pažnje, jer koliko god bila visoka kamata koju plaćamo banci, ona nam vredi svakog dinara (ili evra) upravo zato što nam omogućuje lak pristup novcu.Naravno i za kartice plaćamo određene naknade, najčešće u vidu godišnje članarine, a sve ređe u vidu plaćanja i naknade za izdavanje.

Kako za debitne kartice banke izdaju i dodatne kartice, isto je moguće i za kreditne kartice. Sve ovo se reguliše Ugovorom o izdavanju kreditne kartice, u kojem su navedene sve stavke, počev od uslova izdavanja, preko uslova korišćenja, pa sve do raskida ugovora.

Najčešće ugovor pre potpisivanja retko pročitamo, bitno nam je samo da što pre preuzmemo karticu i koverat sa PIN kodom i aktiviramo karticu kako bismo mogli da trošimo pozajmljeni novac.

Isto tako ono što svi zaboravljamo jeste da pitamo kolike su naknade i provizije za plaćanje i podizanje gotovine, pa vrlo često budemo iznenađeni kada na mesečnom izvodu vidimo i stavku obračunate provizije na podizanje novca.

Iako kreditnom karticom možemo podizati i gotovinu sa bankomata ili šaltera banaka, ovaj iznos je ograničen najčešće iznosom (negde i procentom) koji je manji od polovine ukupno odobrenog limita.

I upravo je ovo najskuplja stavka kod kreditnih kartica.

Jer, podizanje gotovine na šalteru ili bankomatu banke koja nam je izdala karticu plaćamo u proseku tri odsto od iznosa podignute gotovine, a ukoliko ovo uradimo na šalteru ili bankomatu neke druge banke ovaj iznos može biti i skuplji.

I naravno, sve banke u tarifniku imaju odredbu koja kaže da bez obzira na procenat naknade postoji minimalni iznos u dinarima ili evrima za obračun naknade.

Ova mala plastika je jedan od najskupljih proizvoda i kamate na kreditne kartice idu i do neverovatnih 30 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke kamate na kartice kreditne kartice kartice kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana