Tekst objavljen: 27.06.2022 17:40        


Mislili ste da je trošiti pare lako? Nije baš tako

Hajmo da naučimo kako se troši novac


Da li i vi spadate među one ljude koji su uvek mislili da zarađivanje novca predstavlja “teži deo posla” i da je “sve lako” samo kada imamo dovoljno para?

Ukoliko ne spadate u tu grupu, onda možda ovaj tekst nije za vas, pošto vrlo verovatno znate više o novcu i bolje razumete kako on funkcioniše nego većina čovečanstva. Međutim, ako niste u ovom društvu, onda vam savetujemo da čitate do kraja.

Poenta priče koja sledi jeste da upravljanje novcem nije lako. Zaraditi neki novac (čak i neke veće sume) samo po sebi ne mora da bude teško, ukoliko imamo redovan i pristojno plaćen posao. Ali, muke nastaju kada shvatimo da imamo novca, ali da nam, uprkos tome, uvek nekako zafali određena količina para.

To je ona situacija kada za nekoga kolokvijalno kažemo “ne zna da troši”.

Da ne biste stalno bili taj kome fali novca, hajde da naučimo kako da trošimo ono što smo mukotrpno zaradili.

  • Iskoristite maksimalnu vrednost svog novca

Ovaj savet se pre svega odnosi na male, svakodnevne stvari. Ukoliko prodavnica “A” ima jeftinije stvari od prodavnice “B” koja se nalazi bliže vama, onda je dobra stvar da svoju dnevnu kupovinu obavite u prodavnici “A”. Malo ćete prošetati, što je zdravo, imaćete uštedu u novcu, a ako to ponavljate redovno – posle šest meseci ili godinu dana ćete imati i nešto osetniju sumu koju ste uspeli da odvojite “sa strane”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Nemojte pozajmljivati od drugih

Uvek pokušajte, ako je moguće, da se nekako snađete sa novcem koji je vaš. Pozajmice najčešće predstavljaju dobru finanijski injekciju, ali dugoročno znače da ćete imati više troškova i, samim tim, manje novca.

Ukoliko baš morate da pozajmite od nekoga novac, neka to budu članovi porodice ili prijatelji, kod kojih možete da dobijete “beskamatne” pozajmice. Svaka druga opcija, koja bi vodila ka tome da stalno živite na kredit ili da budete u minusu – ne bi trebalo da bude ni opcija koju razmatrate.

  • Koristite samo bankarske proizvode koje razumete

Potrudite se da razumete kako “rade” svi bankarski proizvodi. Nije toliko teško, a kada shvatite princip bez problema ćete koristiti i kredite, kreditne kartice, dozvoljeni minus i – nećete nikad biti “u kanalu” što se tiče para.

  • Budite umereni – čak i kada štedite

Ni u čemu ne treba preterivati, pa tako ni u štednji. Kako ne treba juriti ni za svakom prilikom da zaradite novac, tako ne treba juriti baš ni za svakom uštedom. Preterivanje u oba slučaja može da stvori nepotrebnu nervozu i probleme koje novac ne može da reši.

Dakle, umerenost u trošenju i ne cepidlačite za svaki dinar.

Ovakve i slične savete možeš pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac lične finansije saveti o novcu lekcije o novcu saveti o finansijama potrošnja trošenje novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana