EUR 117,59 USD 103,17 CHF 109,70

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 15.07.20. :: 117.5863 rsd

Tekst objavljen: 07.06.2019 14:50        


Ako je pronalazak posla bio deo vašeg plana u 2019. godini, u nastavku su saveti stručnjaka kako vam dobar "tajming" za prijavu za posao može dati određenu prednost.

Kada je pravo vreme za traženje novog posla?

Prvo tromesečje kalendarske godine, početak januara, pa čak i početak drugog tromjesečja, obično je odlično vreme za traženje posla. Na početku nove kalendarske godine i određivanju novog budžeta kompanije često traže nove radnike. Međutim, morate imati na umu da prvo tromesečje pada u različito vreme za različite firme, piše portal poslovnupuls.com.

Naime, ako kompanija radi u fiskalnoj godini koja nije usklađena s kalendarskom godinom, njihovo zapošljavanje može se povećati ubrzo nakon početka "njihove" nove godine. Na primer, u kompaniji Apple to tromesečje završava se u septembru. Dakle, ako ciljate tačno određenu firmu, neka vam njihova fiskalna godina bude deo potrebnih informacija.

- Različite industrije imaju razdoblja u kojima se postiže najviši nivo zapošljavanja - rekla je Julia Pollak, ekonomista rada ZipRecruiter, platforme za traženje posla sa sedištem u Santa Monici u Kaliforniji.

Podaci ZipRecruitera pokazuju u kojem razdoblju je najviša razina zapošljavanja ovisno o industriji: april - građevina; januar i jun - umetnost; jun - usluge proizvodnje, finansija i osiguranja, nekretnina i usluge lične nege; avgust - obrazovanje; oktobar - maloprodaja, novembar - prevoz i skladištenje.

- U ovim razdobljima zapošljavanja prethodi skok u broju objavljenih poslova, što je obično mesec dana ranije - rekla je Pollak.

Prema Lauri Handrick, stručnjaku za karijere i radna mesta u FitSmallBusiness.com, unutar određenih kompanija mogu da postoje okolnosti ili situacije koje mogu da stvore nove poteškoće u zapošljavanju. Zapošljavanje za novi projekat, priprema za rast ili upravljanje rastom kompanije i mnoge druge situacije mogu da znače da su potrebna nova zaposlenja.

Ako imate točno određenu firmu, radite na razvijanju kontakata koji vam mogu pružiti informacije o internim mogućnostima u toj kompaniji. Takođe, na mnogim stranicama možete uključiti dolazak obaveštenja kada se otvori novo radno mesto u određenoj kompaniji, što vam daje mogućnost da brzo reagujete.

Dobra ideja je i da ažurirate svoj LinkedIn profil, ali proverite jesu li postavke privatnosti prilagođene kako vaša ažuriranja ne bi bila vidljiva drugima, posebno vašim šefovima, jer bi oni tada mogli da pretpostave da tražite novi posao. Sasvim je u redu da takve informacije podelite s drugima, ali ako pokušavate da svoje pretraživanje zadržite poverljivim, onda obavezno proverite sigurnosne postavke.

Decembar je možda najlošije vreme za traženje posla jer je za većinu kompanija to kraj fiskalne godine, ali i vreme praznične groznice koja može da utiče na produktivnost.

- Ipak, to i možda i nije toliko loše vreme, jer se brojne firme već tad pripremaju za nova zaposlenja koja će započeti u januaru, što zapravo i nije loša ideja - tvrdi Pollak.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vreme za novi posao novi posao posao zaposlenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.2

ostavite komentar