Tekst objavljen: 09.01.2020 15:50        


Da biste stekli bolji utisak o rasponu plata, možete i trebate pitati kolege o početnim platama za posao za koji se prijavljujete. Što više razgovarate s ljudima, to bolje

Kako da odgovorite na pitanje o veličini plate na razgovoru za posao?

Kada vas na razgovoru za posao pitaju "Kakvu platu očekujete?", znajte da je vaš odgovor tek početak pregovora o plati za taj posao.

Neki stručnjaci sugerišu da ovo škakljivo pitanje izbegnete i jednostavno preskočite, a neki da je u redu dati raspon plate "od - do", s kojom smatrate da ćete biti zadovoljni.

- Ono što kompanijau koju ste otišli na razgovor stvarno pokušava otkriti tim pitanjem je jeste li u istom cenovnom rangu kao i oni - kaže Kejt Dikson, trener za pregovore o plati i savetnica za naknade. Nekad baš nije legalno ispitivati o plati koju ste imali na prethodnom poslu, pa je to jedan od načina kako od budućih zaposlenika saznati njihova očekivanja.Štagod učinite, budite spremni odgovoriti na ovo uobičajeno pitanje.

- Verovatno će vas dva puta pitati o vašim očekivanjima. Prvo pitanje je često odmah, a drugo pre nego što dobijete ponudu - kaže Džoš Dudi, trener za pregovore o plati koji radi s programerima softvera i bivši je menadžer za zapošljavanje.

U internetskoj aplikaciji ne odgovarajte izravnoIspunjavanje obrasca na internetu nije isto što i razgovor pa se preporučuje da izbjegavate odgovarati na to pitanje.

- Ako to nije obavezno polje i ne morate ništa stavljati u njega, ostavite prazno -savjetuje Sintija Pong, poslovna trenerica koja pomaže ženama u boljim pregovorima i razvoju u karijeri. Drugačije je ako imate opciju napisati da možete pregovarati i "vrlo ste otvoreni za raspravu o tome".

Ako ipak polje morate ispuniti numeričkim odgovorom, napravite istraživanje kako biste postavili veću cifru u tom rasponu plaća. Možete upisati i nulu, no jednom kada ste upisali brojku, zacementirali ste si početnu pregovaračku poziciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gde ste u karijeri?

Neki treneri savjetuju da raspon plate odredite na temelju vlastitog istraživanja. Odgovor na očekivanja plaće može biti kontekstualan prema tome gdje se nalazite u karijeri i u kakvoj ste industriji.

- Neki profesionalci znaju koja je njihova tržišna vrednost i imaju čvrsto mišljenje o tome koja im je osnovna plata potrebna da bi mogli preuzeti posao -kaže Dikson. Da biste stekli bolji utisak, možete i trebate pitati kolege o početnim platama za posao za koji se prijavljujete. Što više razgovarate s ljudima, to bolje.

Kako odgovoriti bez navođenja određene cifre

Sve možete odgoditi dok poslodavac ne izađe s konkretnom ponudom za posao. Možete tako reći nešto poput "Sretan sam što mogu razgovarati o tome kad stigne ponuda" ili "To bi zavisilo od togakoju poziciju preuzimam".

Postavite pitanja ispitivačima

Druga taktika je postavljanje protupitanja - tako što ćete ispitivače pitati o rasponu plata u toj firmi prije nego navedete svoja očekivanja.

- Ako ste saznali sve informacije, možete baratati brojkama: "Prema mom istraživanju, poslovi kao što su taj i taj plaćeni su između X i Y u ovom sektoru. Je li to u skladu s rasponom zaposlenja za ovu ulogu" -kaže Dikson.

Ovakav odgovorpokazuje "da stvarno pokušavate shvatiti jeste li na istoj dužini". Ili postavite pitanje o rasponu posla koji biste trebali radili. I na temelju toga možete procijeniti što očekuju od vas. Dikson smatra da postavljanje ovakvih pitanja može biti manje neugodno ako taj odnos ne vidite kao protivnički, već više kao saradnju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
razgovor za posao plate posao plata očekivanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana