Tekst objavljen: 28.08.2012 9:21        


Začepljen oluk, popucale cevi, loša fasada...kada posedujete nekretninu čini se da je lista onoga što čeka na popravku beskrajna. Takve "velike katastrofe" umeju kao pravi tornadu da deluju na vaš kućni budžet. Ipak, redovno održavanje i sitne popravke način su da sebe poštedite velikih finansijskih izdataka.

Kako izbeći skupe popravke? Nekretnina o kojoj se ne vodi računa brzo postane ruina

Kažu da nema ničeg lepšeg nego imati svoj stan ili kuću. Posedovanje sopstvene nekretnine donosi sigurnost i mir u životu, zdravu osnovu za prodične i druge planove. Uglavnom zato većina nas razmišlja o tome kako da do nekretnine dođe. Zaboravljamo, međutim, da kada konačno postanemo vlasnici nekretnine naš novčanik ne odlazi na „zaslužen odmor“. Naprotiv, tek tada sedamo na ringišpil finansiranja troškova vezanih za održavanje nekretnine, koji itekako mogu biti visoki.

Začepljeni oluci, popucala fasada, loše instalacije, krov koji prokišnjava, problemi sa vodovodm i kanalizacijom, dotrajala stolariija..čini se da je lista beskrajna. Na sve te popravke neki građani za period od 30 do 50 godina, potroše gotovo istu sumu novca koliko ta nekretnina vredi na tržištu. Ti troškovi, ipak, mogu se znatno smanjiti ukoliko se odgovorno ophodite prema svojoj nekretnini i ne odlažete sitne popravke koje sami možete da odradite.

Kamatica vam daje listu saveta koji će vam pomoći da znatno smanjite troškove održavanja vaše nekretnine.

Pregledajte vaš temelj

Ukoliko ste vlasnik kuće, trebalo bi da makar jednom godišnje proveravate stanje temelja. Pukotine u temelju izazvane klizištem, podzemnim vodama, korenjem drveća...itd. mogu uticati kako na pomeranje kuće, pucanje zidova, tako i na pojavu vlage. U kišnom periodu na nekih 5 metara oko kuće ne bi trebalo da bude velikih lokvi vode. Ukoliko je to slučaj to je znak da treba sanirati teren. Troškovi saniranja i ojačavanja temelja, drenaže podruma, ojačavanja terena i rešavanja problema podzemnih voda u zavisnosti od kvadrature objekta i zatečenog stanja mogu dostići i nekoliko hiljada evra. Konkretnu sumu znatno ćete smanjiti ako na vreme uočite problem i otklonite uzroke.

 Neka vam čišćenje oluka pređe u naviku

Odvod kišnice vrlo je bitan za nekretninu i zbog toga bi, ukoliko ste vlasnik kuće, trebalo rutinski da proveravate i čistite oluke. Pukotine u oluku mogu dovesti do toga da voda curi u samu kuću i da oštećuje krov, fasadu i zidove. Kako biste izbegli dodatne troškove koje možete imati saniranjem takve štete na kući, neophodno je da nekoliko puta godišnje očistite oluke, kupite rešetku kako biste sprečili njegovo često zapušavanje i pametno rešite kuda će ići voda koja se skuplja u oluku.

Proveravajte fasadu i stolariju

Izloženost suncu i vodi može da izazove oštećenja na fasadi i stolariji. Kada fasada napukne ostavlja prostor za konstantan prodor vlade u zidove, što utiče na rasipanje maltera i pojavu buđi. Mali problem sa stolarijom (prozorima, spoljnim vratima) može postati veliki ako ga zapustite. Kad sve istruli, boja krene da se ljušti, a vaš stan ili kuću zaposedne vlaga, biće kasno za preventivne mere i moraćete da izdvojite mnogo novca kako za zamenu stolarije tako i za saniranje problema koji su se nagomilali. Umesto da plaćete skupo svoju nemarnost, savetujemo vam da fasadu i spoljnu stolariju redovno pregledate i dobro održavate. Povremene male popravke fasade mogu vam uštedeti mnogo novca tokom godina, kao i redovno održavanje stolarije, koja podrazumeva zaštitu od vlage.

 Vodite računa o svom krovu 

Ukoliko imate kuću trebalo bi da vodite računa o krovu. S vremena na vreme proverite u kakvom je stanju. Tražite oštećenja, proverite da li je je sve na svom mestu. Stručnjaci kažu da je krov kuće kao vrh ledenog brega. Ako makar i mala količina voda ulazi i teče kroz pukotine na krovu, ta vlaga oslabiće konstrukciju krova. Voda će potom doći će do plafona i zidova. Voda koja se dugo vremena izaziva truljenje materijala i stvaranje buđi, koje teško možete da se otarasite.Proveravajte i menjajte vodovodna creva i cevi

Proverite vodovodne cevi koje dovode vodu u kuću i cevi koje iz veš mašina ili slivnika odvode otpadne vode. U sudoperi, lavaboima i kadi postavite rešetke i redovno ih čistite. Kvalitetno održavanje vodovodnog i kanalizacijonog sistema koji imate u stanu može znatno da produži vek cevi i da vam smanji moguće troškove. Treba zapamtiti da su vodovodne cevi pod konstantnim pritiskom i poslednje što želite je da vam se odvodni sistem zapuši tako da vas papreno košta zamena cevi, ili da vodovodna cev pukne i napravi veliku štetu u kući.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Milutin 15.04.2014 0:56

    Pa sta ako nekretnina koja se ne odrzava brzo postane ruina? Da je nekome bilo stalo da je odrzava ne bi ni postala ruina. Mozda je taj neko sto je umesto da on poseduje nekretninu dosao do stadijuma da ona poseduje njega pa morao da se satire oko nje u stvari jedva cekao dase oslobodi tog **anja, sto pre, bilo gde, makar i na groblje. To je dobro.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ušteda renoviranje popravke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana