Tekst objavljen: 31.08.2012 14:39        


Provodite ceo život radeći od jutra do mraka i štedeći za određene ciljeve kao što su kupovina kuće, penzioni fond ili dečiji fond za studiranje. Većina stručnjaka preporučuje angažovanje finansijskog savetnika koji će vam pomoći u ostvarenju tih ciljeva, ali, kako naći nekoga kome možete verovati?

Kako naći dobrog finansijskog savetnika?

Dešifrovanje preporuka koje finansijski savetnici navode kada nude svoje usluge, nije ni malo lako. Dobijanje nekih sertifikata podrazumeva rigorozne kriterijume obrazovanja i stroge etičke standarde u poslovnoj praksi. Drugi, sertifikati pak dobijaju se lako i nisu garancija za sposobnost finansijskog savetnika.

Ipak, ako postavite kandidatima prava pitanja, pronaći ćete finansijskog savetnika koji će vas savetovati u vezi svega, od svetskog tržišta, preko rata za hipoteku, do kućnog budžeta.

Držite se profesionalaca.

 • Proverite sertifikat. Svako može okačiti pločicu sa zvanjem finansijskog planera ili investicionog menadžera. Ipak, proverite da li ta osoba poseduje potvrdu neke obrazovne ili finansijske ustanove (Fakulteta, NBS, Komisije za hartije od vrednosti...). Postarajte se da znate koja vrsta obrazovanja i dostignuća je potrebno za ovu vrstu posla. Ne ustručavajte se da ih pitate gde su se obučavali, ili da vam objasne skraćenice koje stoje ispred njihovog imena. 
 • Raspitajte se. Proverite da li su registrovani u stručnim institucijama i udruženjima da bi ste videli da li je određeni savetnik tamo imao obuku i diplomu o poslovanju po etičkim standardima organizacije.


Svi imamo različite potrebe.

 • Budite sigurni u ono što vam je potrebno. Ne nude svi planeri opsežne savete. Neki su fokusirani na penzioni fond, drugi pokrivaju sve od poreza do nekretnina. Odlučite šta vam treba i šta očekujete od vašeg savetnika. 
 • Budite upoznati sa poslom koji rade. Pojedini finansijski savetnici su ustvari računovođe ili prodavci osiguranja koji su odlučili da ponude opšti investicioni savet da bi proširili svoj posao. Uzmite u obzir da će njihov cilj biti da vam prodaju određeni proizvod ili svoju uslugu. 
 • Intervjui, intervjui, intervjui. Kada hoćete da angažujete planera, intervjuišite najmanje tri kandidata. Nemojte se ustručavati sa pitanjima i verujte svom osećaju. 

Shvatite kako fukncioniše plaćanje i kako fukcionišu finansijski proizvodi

 • Nađite procente. Pojedini savetnici vam neće naplatiti svaki sastanak i savet, ali će zato uzeti procenat od kompanije (osiguravajućeg društva npr.) čiji je proizvod uspeo da proda. Zato je za vas ključno da znate po kom prinicpu vaš finansijski savetnik uzima novac, kako vam se ne bi desilo da vas navede na ulaganje koje vam se ne isplati. 

 

 • Razumite proizvode. Raspitajte se o finansijskom proizvodu koji vam se nudi npr. osiguranje, jedinice investicionog fonda . Ulaganje novca je vaša odluka, kao i to da li ćete ili nećete poslušati savet finansijskog savetnika. U tom smislu na vama je odgovornost da razumete proizvode u koje ulažete.

Šta ne treba raditi kod traženja dobrog finansijskog savetnika.

 • „Ne skačite pred rudu“. Samo zato što vam je ponuđen proizvod ili plan od strane savetnika koga ste vi izabrali, ne znači da treba i da ih kupite.
 • Ne budite zaslepljeni prezentacijom. Dobra prezentacija ne znači da je i ponuda uvek dobra!
 • Ne zaboravljajte da se sastajete sa vašim savetnikom. Zakazujte redovne sastanke sa vašim savetnikom da bi ste se uverili da li se vaš plan i dalje podudara sa vašim ciljevima. Redovni sastanci, za pojedine investitore mogu značiti samo jednom godišnje, za druge je jednom mesečno neophodan minimum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Kurs evra 19.03.2013 19:58

  Imate li informacije o kretanju kursa evra za sutradan a da to nije oslanjanje na indikativni kurs narodne banke nego kao prognoza kursa evra?

 2. User image
  Goran 14.03.2016 17:41

  Interesuje me dali ima i jedan ceritificirani savjetnik za ulaganja u Banja luci, a ako ima molio bi broj telefona. Unapred zahvaljujem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
fondovi ulaganje menadžer savetnik portfelj portfolio kamatica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana