Tekst objavljen: 25.10.2012 17:46        


Nedelja štednje tradicionalno je vreme kada banke nude bolje kamatne stope na štednju, ali je sada malo verovatno da će biti ponuda kojima se ne može odoleti.

Kako štedeti kad kamate padaju?

Narodna banka Srbije se i ove godine, baš kao i prošle, oglasila sa upozorenjem bankama pred Nedelju štednje da "privlačenje štednje... ne bi trebalo da se pretvori u nerazumnu utakmicu“.

U periodu kada kamate padaju, prednost je svakako veći izbor štednih proizvoda sa kamatnim stopama koje se u toku vašeg oročenja neće menjati. Svakako treba proveriti i kakve pogodnosti banke nude ukoliko štedite kod njih, jer između ostalog upravo to će biti ključan faktor privlačenja klijenta.
Prošlogodišnji apel Centralne banke i bivšeg guvernera Dejana Šoškića je većina banaka prihvatila i zadržala postojeći nivo kamatnih stopa. I ove godine je ista situacija.

Naime, opravdanje bankara u ovakvoj situaciji uvek ide u pravcu da visoke kamatne stope na depozite automatski poskupljuju kredite I kreditne proizvode.

Neosporno, velike kamate vam ne odgovaraju kada dižete kredit, ali kad polažete štednju to što kamate na štednju imaju tendenciju pada u proteklih godinu dana neće ići u vašu korist.

Većina banaka je još ranijih godina uvidela potrebu klijenta da proširi ponudu štednih proizvoda, pa pored one klasično oročene štednje, imate mogućnost i da štedite uz isplatu kamate unapred, ili uz mesečnu isplatu kamate, stepenastu štednju, kao i vrlo atraktivan štedni proizvod koji vam omogućuje da u toku perioda oročenja možete deo sredstava podići bez plaćanja kaznenh penala. I naravno, kada targetirate par banaka po vašem ukusu, slobodno pregovarajte sa njima!
Ipak, to što kamate na štednju nisu više na onom fantastičnom nivou od osam odsto za štednju u evrima, ne treba da bude razlog da odustanete od svog štednog cilja.

Zato kada razmišljate o štednji u ovakvim tržišnim uslovima, dobro sagledajte sve opcije. Jer kamatne stope na depozite su i dalje najviše upravo u Srbiji.

Umesto da štedite u istoj banci, gde ste do sada štedeli, sagledajte sve alternative.

Nemojte da vas navika da štedite u "svojoj banci" liši veće kamate ako već na tržištu ima boljih ponuda.

Naime, bez obzira na intervencije Narodne banke Srbije, konkurencija čini da banke moraju da sagledaju i potrebe tržišta. Iako je izvesno da kamatne stope u Nedelji štednje neće biti veće, svakako ima banaka na tržištu koje će dati ponudu bolju od svoje uobičajene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  Tutumir Fungla 26.10.2012 15:12

  Zadnja 2 pasusa su krucijalna.Pre 5-6 god. video sam pregled kamatnih stopa na Vasem sajtu i zauvek napustio dotadasnju poznatu banku sa slabim kamatama iako su me ubedjivali da ostanem.Moja banka je ona koja ponudi najvecu kamatu sa ispplatom iste unapred.

 2. User image
  Tutumire crni sine 07.10.2013 10:40

  Ti bas volis gazda Jezdu? Jednoga dana naplacivaces svojih 2000 eura iz stecajne mase propale grcke banke a drzava ce da se ponovo pravi blesava sa svojom agencijom za osiguranje depozita.
  Zato pamet u glavu

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamatica Nedelja štednje nedelja štednje 2012 štednja štediše banke kamate na štednju kamatne stope na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana