Tekst objavljen: 09.01.2016 14:08        


Kad kupujete novi dom i želite da bude savršen, morate razumeti da pronalaženje takvog doma zavisi od vas, koliko i od trenutne ponude. Ako su vaše potrebe skromne, lako ćete naći odgovarajući stan. S druge strane, velika porodica ili izbirljiv kupac može potrošiti mnogo vremena i živaca na pronalaženje stana.

Kakve nekretnine treba izbegavati?

Kupovina stana ili kuće, za mnoge je najveća investicija koju će imati u životu i s te strane, razumljivo je zašto su kupci često izbirljivi. Kupci su često i nestrpljivi kada kupuju nekretninu, a kada reagujete u tesnom vremenskom roku, morate biti spremni da prihvatite i onu nekretninu koja po vama nije idealna.

Iako kupac može biti u mogućnosti da nekretninu lako kupi, ipak bi trebalo dva puta da razmisli pre nego što uopšte da ponudu za neke nekretnine.

Pogledajte ponudu novih stanova uz finansijsku ponudu.

Izbegavajte loše lokacije - Vrednost nekretnina umnogome zavisi od lokacije. Pobrinite se da osim nekretnine, uradite i procenu komšiluka i okolnih područja.Raspitajte se o zajedničkim taksama - Ukoliko kupujete stan u zgradi ili u nekom naselju koje je gradio jedan investitor lako se može desiti da ta nakretnina sa sobom nosi i dodatne troškove održavanja, deljenja zajedničkih prostorija. U nekim slučajevima vlasnici stana moraju da plate zajedničke troškove koji idu i do nekoliko stotina evra. Dodatni troškovi, mogu da izazovu finansijski pritisak na novog vlasnika i imati za posledicu da se ta nekretnina teže proda u budućnosti.

Broj kupatila - Kad god je moguće, izbegavajte kupovinu stana ili kuće sa samo jednim kupatilom. Domove koji uključuju najmanje dva kupatila mnogo je lakše prodati.

Bez centralnog grejanja ili klime - Neke starije nekretnine nemaju uvedeno centralno grejanje ili klimu. Iako je prodavac nekretnine koju želite spreman da vam da popust, ta ušteda možda ne bude dovoljna da možete bez velikih troškova uvesti grejanje. Nedostatak adekvatnog sistema hlađenja i grejanja može da oteža vaše šanse da tu nekretninu u budućnosti prodate.

Nalazi se u prometnoj ulici - Ako se kuća nalazi u prometnoj ulici, budite spremni da se nosite sa bukom saobraćajnih gužvi svakog dana. Osim toga parkiranje ispred stana ili pokušaj da dođete do stana ili kuće u tako prometnoj ulici može biti prava noćna mora.
Niska vrednost nekretnina u komšiluku - Kupovina nekretnine u kraju gde cene padaju, ili su u zastoju nije pametan manevar. Na taj način, vlasništvo će gubiti na vrednosti, pa ćete vrlo loše proći ako budete želili da tu istu nerketninu nekad prodate.

Područje sklono poplavama? - Iako danas osiguranje pokriva skoro sve vrste nesrećnih slučajeva pa i poplavu, poravka tako opštećenog stana ili kuće može biti izuzetno stresno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

6 komentara

 1. User image
  PP 11.03.2015 3:10

  Pa cisto sumnjam da cete naci stan sa 2 kupatila cak u savremenoj novogradnji a i starogradnji a da stan ima povrsinu do jedno 60 m2. Ovi veci preko 80 tak kvadrata uglavnom to imaju pa cak i oni u starogradnji gradjeni npr pre 30 tak i vise godina.

 2. User image
  zoran t 21.02.2016 11:36

  savet radi saveta , nista novo

 3. User image
  Milorad 17.05.2016 12:18

  Mozete li nas uputiti na kupovinu putem kredita za kancelariju 0poslovni prosto u Bgd u ?
  Hvala

 4. User image
  Ljubica 26.10.2016 19:46

  Postovani!
  Pitam se,kako penzioner (54g.)moze kupiti stan kada mu je penzija jedva 10.000.00 din?Poseduje dovoljno da pokrije troskove za ucese (20%), troskove oko dobijanja kredita,a nema kreditnog suduznika.Odgovor je - NIKAKO-Jedino mu preostaje da to polako trosi kao podstanar,(a stanodavci ne zele da prijave).

 5. User image
  Divna Nikolic 29.03.2018 12:18

  Postovani kolika bi trebalo da bude moja mesecna plata kada bi uzela stambeni kredit od 35.000 eura na 12 godina?
  I da li postoji banka u Srbiji gde nije potrebno dati ucesce ako dam veci stan pod hipoteku od ovog koji kupujem?
  Srdacan pozdrav,
  Divna Nikolic

 6. User image
  Milica Milovanović 28.06.2018 11:48

  Poštovani, neke banke nude stambene kredite bez učešća, indeksirane u eurima i u dinarima, sa fiksnom ili promenljivom kamatnom stopom. Obzirom da nemam novca za učešće, sa platom od 60.000,00, da li mogu, sama, da se upustim u avanturu zvanu stambeni kredit u visini od cca 50.000 eura? Da li kredit indeksiran u eurima ili u dinarima? Od nekretnina koje bih eventualno stavila pod hipoteku, u vlasništvu imam poljoprivredno zemljište u okolini Beograda čiju tržišnu vrednost ne znam tačno (površine oko 50 a). Da li možete da mi preporučite banku koja ima najpovoljnije uslove za moj slučaj? Koja bi bila visina rate za kredit od 50.000 eura na najviše 20 god.? Hvala unapred na Vašem odgovoru.
  Milica Milovanović

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena nekretnine saveti za kupovinu stana kupovina stana kupovina kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana